Radoičić priznao da je organizovao oružanu grupu u Banjskoj

GS
Radoičić priznao da je organizovao oružanu grupu u Banjskoj

BEOGRAD - Advokat Milana Radoičića, biznismena i sada već odlazećeg potpredsjednika Srpske liste, Goran Petronijević, kazao je danas na konferenciji za medije da je Radoičić prihvatio odgovornost za organizovanje događaja u Banjskoj.

Petronijević je pročitao pismo svog klijenta na konferenciji za medije, a u kojem se navodi da o svom dolasku na sjever KiM 24. septembra nije obavijestio nikoga, uključujući i Beograd. Naveo je i da njegov povratak na sjever KiM nema veze sa njegovim angažmanom u Srpskoj listi i da je zato podnio ostavku na mesto potpredsjednika.

-Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogorojnih spekulacija koje su se pojavile, obaveštavam da sam zajedno sa sunarodnicima sa severa Kosova i Metohije dana 24. septembra došao na sever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod sa tog područja o pružanju otpora teroru kom je svakodnevno izložen. Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija (Aabina, premijera privremenih organa u Prištini) do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu naroda, a ovaj čin nema veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga ni vlast Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpora Kurtijevom teroru - pročitao je advokat iz saopštenja Milana Radoičića.

Naveo je da je lično obavio sve pripreme i da to nema veze sa njegovim ranijim političkim angažmanom.

-U više navrata smo se povlačili bez rezultata jer nam je rečeno da ćemo doprineti deeskalaciji i da će nam pomoći međunarodna zajednica. Druga strana je to shvatila kao slabost - naveo je Radoičić dodavši da je "onda postepeno okupiran sever KiM hapšenjem i prebijanjem Srba, a da metode otpora nisu dale rezultate već ojačavale Kurtijev režim"".

_Srpski narod se proganja sa željom da se KiM očisti i zato smo bili prinuđeni da delujemo i skrenemo pažnju da ovakav Kurtijev teror nećemo trpeti - piše u pismu.

Tvrdi da je do stradanja policajca došlo slučajno.

-Stradala su naša trojica drugara, njihova žrtva neće biti zaboravljena - naveo je Radoičić istakavši da “nisu teroristi nego borci za slobodu“.

-Spreman sam da se odazovem pozivu nadležnih organa - piše u pismu Milana Radoičića.

Advokat nije želio komentariše snimak koji je ranije objavio ministar policije tzv Kosova.

Ime Milana Radoičića našlo se u centru zbivanja na Kosovu i Metohiji, kada je minulog vikenda došlo do oružanog sukoba kod sela Banjska. Šta se tačno dogodilo u noći između subote i nedjelje i kako je došlo do pucnjave, do sada još nije u potpunosti jasno.

Petronijević kaže da smatra da nema potrebe njegovom štićeniku da nadležni organi postavljaju pitanja, ali ako ga budu zvali odazvaće se pozivu.

-Na severu borave specijalne jedinice tzv. kosovske policije koje nelegalno tamo borave, a u skladu sa rezolucijom 1244. A ako je neko nelegalno tamo to su oni kao i neke paravojne formacije. Mislim da na strani Radoičića nema odgovornosti, da li će to smatrati organi Srbije ostaje da se vidi. Oni su došli u svoju zemlju i u svoju kuću - rekao je Petronijević.

On je ponovio da kosovski policajac nije stradao od pucnjave već od eksplozije.

Petronijević:Saznanja idu ka tome da su Srbi ubijeni nakon predaje

Goran Petronijević izjavio je danas da za obdukciju Srba ubijenih na sjeveru Kosova i Metohije nije bilo razumijevanja, kao i da Euleksu nisu dozvolili da prisustvuju obdukciji stradalih.

-Neka saznanja idu ka tome da trojica nisu na regularan način stradala već da su nakon predaje streljani, a drugi da je ranjen pa „overen“. Tragovi toga mogu da se nađu sa dobrom analizom, ali prištinski organi to ne dozvoljavaju. To je jedna ozbiljna sumnja da se nešto ozbiljno tu krije. Moja sumnja može ići u tom pravcu - rekao je on na konferenciji za novinare. Prema njegovim rečima, nastojaćemo da dođemo do istine. "Nedostatak istine i dovodi do sukoba, zato se vi mediji držite proverenih stvari - poručio je on.

Vučić

-Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić podnio je ostavku na tu funkciju - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je nakon tragičnih događanja u Banjskoj opisao situaciju na Kosovu kao zabrinjavajuću.

-Radoičić ne želi dalje da naškodi Srpskoj listi - rekao je Vučić za špansku televiziju “Espanjola”.

Vučić je napomenuo da vidi Srpsku listu kao borce za slobodu i da to isto misle svi Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji.

- Ne znam da li je ovo što se dogodilo bila neka prekretnica. Veoma sam zabrinut jer znam koliko su agresivni (premijer i predsjednik samoproglašenog Kosova)Aljbin Kurti i Vjosa Osmani. Naročito kad veruju da imaju veliki podršku dela međunarodne zajednice, i to me zabrinjava i plaši - rekao je Vučić.

U tragičnim događajima u nedjelju, 24. septembra, kod Banjske, ubijena su tri Srbina i jedan albanski policajac.

Zvaničnici Srbije su saopštili da su Srbi brutalni likvidirani, nakon ranjavanja i predaje.

Priština je saopštila da je u ovim događajima učestvovali i Milan Radoičić, za koga je Vučić ranije izjavio da se nalazi u Srbiji.

Danas su izvršeni pretresi na više lokacija na sjeveru KiM koji su u vezi sa Radojičićem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana