Putin čestirao 90. rođendan patrijarhu srpskom Irineju: Rusija cijeni vašu plemenitu misiju

Tanjug
Putin čestirao 90. rođendan patrijarhu srpskom Irineju: Rusija cijeni vašu plemenitu misiju

BEOGRAD - Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u telegramu upućenom patrijarhu srpskom Irineju povodom 90. rođendana naveo da Rusija cijeni njegovu plemenitu misiju usmjerenu ka razvoju dijaloga između sestrinskih pravoslavnih crkava i djelatnost kojom je stekao ugled ne samo u Srbiji već i svijetu.

- Svojom dugogodišnjom pastirskom djelatnošću, koja doprinosi promovisanju duhovnih i moralnih vrijednosti, stekli ste visoki ugled u otadžbini i inostranstvu. U Rusiji se cijene Vaši napori usmjereni na razvoj dijaloga izmedu sestrinskih pravoslavnih crkava, Ruske i Srpske - navodi se u telegramu koji je Putin uputio patrijarhu Irineju.

Presjednik Rusije je poručio u telegramu da patrijarhu od srca želi dobro zdravlje, blagostanje i nove uspjehe u plemenitoj i odgovornoj misiji.

Protođakon Radomir Rakić, glavni i odgovorni urednik Informativne službe SPC, rekao je za Tanjug da su "najsvetijem Patrijarhu i ocu našem Irineju rođendan čestitali predsjednik Rusije Vladimir Putin, papa Franja, vaseljenski patrijarh Vartolomej, moskovski patrijarh Kiril, mitropoliti volokolamski Ilarion, koji je predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije".

Čestitke je, dodaje protođakon Rakić poslao i poljski predstojatelj Sava, kao i drugi poglavari pomjesnih pravoslavnih Crkava.

Patrijarh Irinej je 45. srpski patrijarh, a tron srpske Crkve naslijedio je 2010. godine od patrijarha Pavla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana