Protivraketni sistem "S-400" u Srbiji

Srna
Protivraketni sistem "S-400" u Srbiji

BEOGRAD - Protivraketni sistem "S-400" i baterija "pancir S" stigli su u Srbiju gdje će prvi put biti korišteni u okviru obuke u inostranstvu, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane.

Nešto ranije Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da se na teritoriji Srbije održava zajednička taktička vježba sa bojevim gađanjem raketnih jedinica Protivvazduhoplovne odbrane (PVO) Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije "Slovenski štit 2019".

Vježba se realizuje u rejonu aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici kod Beograda, te na poligonu "Pasuljanske livade" kod Ćuprije, uz angažovanje i ostalih jedinica iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije.

Cilj vježbe je obrazovanje i upotreba zajedničke grupacije PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u protivvazduhoplovnoj odbrani teritorije i snaga vojske od izviđanja i dejstva neprijatelja iz vazdušnog prostora, kao i obučavanje i uvježbavanje komandi i jedinica za pripremu i izvođenje operacije PVO.

Protivraketni sistem “S-400 trijumf”, koji je Rusija uputila u Srbiju na vojnu vježbu “Slovenski štit”, namijenjen je za gađanje svih savremenih sredstava vazdušnog napada srednjeg i dugog dometa, uključujući i strateške bombardere, taktičke balističke i krstareće rakete i hipersonične ciljeve.
Televizija “Zvezda”, glasilo Ministarstva odbrane Rusije, objavila je snimak dolaska diviziona “S-400” i baterije “pancir S” u Srbiju, na srpsko-rusku vojnu vježbu.

Prema pisanju “Sputnjika”, sistem “S-400” je razvijan devedesetih godina kao nasljednik čuvenog starijeg rođaka “S-300”.

Prihvaćen je u službu 2007. godine, poslije ekstenzivnog testiranja. Strani stručnjaci su ga nazvali najboljim sistemom PVO koji je trenutno u upotrebi.

Regularni sistem se sastoji od najmanje osam lansera sa 32 rakete i mobilnim komandnim centrom.

Domet gađanja sistema je do 250 kilometara, pri visini pogađanja cilja do 27 kilometara. Brzina kojom sistem pogađa cilj je do 4.800 metara u sekundi, a može da istovremeno ispali šest raketa.

Mozak sistema je komandno vozilo “55K6E”, kome je osnova šasija kamiona “ural 533201”.

“Oči” sistema su vrhunski radar “91N6E”, sa takozvanom panoramskom detekcijom, koji može da “vidi” i registruje mete udaljene čak 600 kilometara, a na sve to ima i zaštitu od ometanja.

Udarna pesnica su šest bataljona “98ZH6E” sistema raketa zemlja-vazduh.

Cijeli sistem ima još veliki broj dodatnih vozila, različite radare, komandne sisteme i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana