Protestna nota Zagreba Beogradu - vrhunsko licemjerje

Srna
Foto: fb

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je kao vrhunsko licemjerje protesnu notu koju je zvanični Zagreb uputio Beogradu zbog arhivske građe koju Srbija navodno odbija da vrati toj državi, poručivši da je skadalozno da se Hrvatska poziva na bečki Sporazum o pitanjima sukcesije iz 2001. godine koji sama planski krši.

"Hrvatska sistemski opstruiše sprovođenje Aneksa G koji se tiče povratka imovinskih i stečenih prava Srba iz Hrvatske i povratka imovine srpskih firmi u Hrvatskoj. Ona od stupanja na snagu bečkog sporazuma o sukcesiji odbija rješavanje imovinskih i stečenih prava srpskih povratnika, protjeranih Srba i ostalih oštećenih građana", ukazao je Linta.

Prema njegovim riječima, brojne činjenice potvrđuju da Hrvatska krši evropske vrijednosti kao što su jednakost, poštovanje prava manjina, zabrana diskriminacije na nacionalnoj osnovi i vladavina prava, saopšteno je iz Saveza.

"U Hrvatskoj nije moguće da Srbi i srpske firme sudskim putem povrate i zaštite svoja imovinska prava. Jedan od brojnih primjera kršenja navedenog sporazuma od Hrvatske jeste davanje u zakup preostale imovine srpskih firmi i institucija", rekao je Linta.

On smatra da Vlada Srbije treba da formira stručni tim koji bi izvršio temeljnu analizu neriješenih problema koji se odnose na Aneks "G" i predložio diplomatske, političke i pravne mjere radi njihovog rješavanja.

U protesnoj noti koju je Hrvatska uputila Beogradu istaknuto je da Srbija ne vraća arhivsku građu iako je potpisala Sporazum o sukcesiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana