Protest u Beogradu protiv rudarenja litijuma i projekta "Jadar"

GS
Foto: Nova.rs

BEOGRAD - Danas od 19 sati na Terazijama u Beogradu, u organizaciji ekoloških udruženja održava se protest protiv rudarenja litijuma i projekta "Jadar".

Skup na Terazijama organizuju ekološka udruženja pošto danas ističe rok koji su na protestu ispred Ustavnog suda 11. jula dali Vladi Srbije da odustane od rudarenja litijuma, javlja RTS.

Isti zahtjev je Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) dao Vladi i ranije na protestu u Loznici, 28. juna, da se donese zakon kojim se zabranjuje iskopavanje litijuma i bora u zemlji, kad su najavili, da će, ako njihov zahtjev ne bude usvojen, radikalizovati dosadašnje proteste.

Pokret Kreni-Promeni objavio je snimak koji pokazuje koliko se građana okupilo na Terazijama.

Organizatori protesta koji je zakazan za danas u 19 sati na Terazijama u Beogradu pod parolom "Rudnika neće biti"  zbog najave otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra, kazali su da planiraju i blokade na više tačaka u Beogradu i Srbiji.

Nisu, međutim precizirali o kojim lokacijama je riječ.

Organizatori su najavili da će na protestu govoriti predsjednik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović, Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), naučna savjetnica beogradskog Instituta za hemiju Dragana Đorđević i glumica Svetlana Bojković.

Okupljanje građana na Terazijama počelo je već oko 18 sati, a reporteri N1 izvjestili su kako je pristigao veliki broj građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana