Protest Srba južno od Ibra zbog odluke Prištine da ne dozvoli glasanje na Kosmetu

Srna, Tanjug
Protest Srba južno od Ibra zbog odluke Prištine da ne dozvoli glasanje na Kosmetu

KOSOVSKA MITROVICA - Veliki broj građana u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiju, južno i sjeverno od Ibra, okupio se jutros u 8 časova na svojim biračkim mjestima gdje inače glasaju da pokušaju da ostvare svoje biračko pravo i glasaju na referendumu.

Zatekla su ih i zatvorena biračka mjesta zbog odluke Prištine da ne dozvole Srbima na KiM glasanje na referendumu.

U Kosovskoj Mitrovici ispred Tehničke škole okupilo se više stotina Srba. Oni su nosili transparente „Da za slobodu ne za ropstvo“, „ Da za mir, ne za sukobe“, „Da za pravo i pravdu, ne za silu i teror „.

Među njima su i čelnici Srpske liste i oni su svi zajedno krenuli ka spomeniku Cara Lazara gdje je održan umjetnički performans na kome je održano improvizovano glasanje tokom kojeg su mladi u kutije ubacivali poruke u kojima se zalažu za mir, toleranciju i pravo.

Kako javlja Radio KiM na ulazu u sjeverni deo grada prisutne su policijske patrole. U Bošnjackoj mahali primijećena su dva vozila EULEKS-a, a na putu od Gračanice do Mitrovice takođe je primetno je pojacano prisustvo Policije Kosova.

Broj patrola pored puta je, shodno jucerašnjim najavama o podizanju stepena borbene gotovosti, znatno uvećan i većini sredina južno od Ibra vidljivo je prisustvo kosovske policije koja se od jutros nalazi i na birackim mlestima.

U Klini je policija zatražila da se okupljeni građani raziđu u roku od 15 minuta ne dozvoljavajući da iskažu miran revolt.

Građani su se okupili i u Štrpcu, Gračanici, Pasjanu, Kosovskom Pomoravlju, Goraždevcu i drugim mestima nezadovoljni zbog odluke Prištine.

Kosovska policijska služba pokušala je jutros da spriječi okupljanje nekoliko stotina Srba u Prilužju u opštini Vučitrn koji su tražili od rukovodstva Privremenog organa da im omogući organizovan odlazak u Rašku kako bi glasali na referendumu o ustavnim promjenama Srbije.

-Dobili smo nalog da se raziđemo i obaveštenje da neće biti dozvoljen ulazak građana u autobuse ili u prevozna sredstva sa više od pet mesta - rečeno je Srni iz Privremenog organa u Prilužju.

Ako je suditi po prisustvu pripadnika Kosovske policijske službe (KPS) u svim srpskim sredinama zabranjeno je okupljanje i organizovan odlazak, pa će oni koji namjeravaju da ispune građansku dužnost morati da krenu sopstvenim prevozom put glasačkih mjesta u centralnoj Srbiji.

Tokom noći je povećan broj pripadnika KPS-a kontrolisao sve prilazne puteve srpskim sredinama, a posebno su bili primjetni u blizini objekata u kojima su održavana glasanja i objekata u kojima su smješteni privremeni organi izmještenih srpskih opština u čijoj je organizaciji trebalo da se održi referendum.

Republička izborna komisija u Srbiji donijela je sinoć odluku prema kojoj će birači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo moći da iskoriste na biračkim mjestima u Kuršumliji, Raškoj, Novom Pazaru i Vranju.

Srbi iz Kosovske Kamenice, Novog Brda, Gnjilana, Kosovske Vitine i Štrpca moći će da glasaju u Vranju, iz opština Priština, Podujevo, Kosovo Polje, Lipljan Štimlje, Uroševac i Obilić u Kuršumliji, iz Peći, Kline, Istoka, Srbice, Prizrena, Orahovca i Zubinog Potoka moraće otputovati na glasanje u Novi Pazar, dok će Srbi iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Vučitrna i Leposavića moći da glasaju u Raškoj.

Građani Srbije izjašnjavaju se danas na referendumu o promjenama Ustava Srbije u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

U 7.00 časova otvorena su sva biračka mjesta za glasanje koje će trajati do 20.00 časova.

Vučić:Priština nije iznenađenje,Kvinti,izgleda,ličimo na idiote

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da odluka Prištine da ne dozvoli Srbima sa KiM da glasaju na referendum nije iznenađenje, s obzirom na konstantno maltretiranje Srba, ističući da je dublji problem Kvinta, pet zemalja, kojima, primjećuje, „ličimo na idiote, budući da za Prištinu nema nikakvih sankcija“.

-Nedozvoljavanje glasanja u srpskim sredinama na KiM nije iznenađenje imajući u vidu sve što Kurti i njegova vlada rade - maltretiranje, šikaniranje Srba, slanje specijalnih jedinica, pravljenje punktova na 15 kilometara, šikaniranje u svim enklavma… Ali, mislim da su Srbi jasno rekli šta žele i danas pokazali da je glas Srba sa KiM glas „da”, glas za Srbiju, a ne za Kurtija - rekao je Vučić, komentarišući odluku Prištine.

On je, međutim, istakao da je problem dublji, a to je, kaže, činjenica da neki u Kvinti, koju čine SAD, Velika Britanija, Njemačka, Italija i Francuska, valjda misle ili im ličimo na idiote.

-Kada to kažem, mislim u pravom smislu te reči, jer oni su u stanju da pozovu Albance na poštovanje prava, demokratije, da se dozvoli Srbima glasanje, ali ako Priština ne dozvoli, nećete čuti ni reč protesta, a kamoli akciju i sankcije - rekao je Vučić.

On je ukazao i da bi, da je nešto slično uradio Milorad Dodik ili Beograd, prema bilo kome na koji način, odavno usledile sankcije, a mi označeni kao „loši momci”.

-Hvala im. Videli smo njihovu zabrinutost. Sve najbolje im želimo, a ovo će svakako imati dalekosežne posledice, mada ne moraju oni sve da znaju, ni sve da čuju - poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao i da je Beograd uz svoj narod na KiM i sa njim će donositi sve odluke i u budućnosti.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana