Protest radnika "Fijata" ispred Skupštine grada Kragujevac

GS
Foto: Printskrin

Radnici "Fijata" protestuju ispred Skupštine grada Kragujevac, nezadovoljni jer i dalje nemaju odgovore na mnogobrojna pitanja o njihovoj sudbini.

Protest je za sada miran, a ispred Skupštine grada okupilo se nekoliko stotina radnika kragujevačkog "Fijata". Kažu da nemaju više strpljenja da čekaju i zato su se odlučili na ovaj korak.

"Kamen spoticanja" za njih je vremenski period od dvije godine rada u jednoj od četiri "Stelantisove" fabrike u Evropi. Pored toga, još uvijek nemaju odgovor na zahtjev o visini otpremnine za one koji se odluče da napuste fabriku.

Očekuju da će im se danas obratiti gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i dodaju da ne isključuju da će se ovo okupljanje pretovoriti u protestnu šetnju gradom ili blokadu saobraćajnica.

Iako pojedini predstavnici radnika tvrde da su pregovori propali, iz Vlade Srbije su juče to demantovali i poručili da ih protest može samo ugroziti. Napomenuli su i da će sudbina radnika "Fijata" biti poznata nakon što bude završeno prijavljivanje za odlazak u inostranstvo, koje je produženo do ponedeljka.

Za odlazak na dvogodišnji rad u inostrastvo može da se izjasni oko 1.000 zaposlenih, a prema posljednjim informacijama sindikalaca do sada se prijavilo manje od 200 njih, prenosi RTS.

Plan je da do početka proizvodnje novog električnog automobila u Kragujevcu u fabrici ostane oko 500 ljudi, među kojima su i oni iz osetljivih kategorija, dok isto toliko biće proglašeno tehnološkim viškom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana