Protest ispred zgrade RIK-a: Demonstranti pred vratima policijske stanice, traže da se oslobode uhapšeni

GS
Marinika Tepić je sa prozora pozdravila demonstrante
Foto: Nova.rs | Marinika Tepić je sa prozora pozdravila demonstrante

BEOGRAD - Osmi protest koalicije "Srbija protiv nasilja" zbog navodnih izbornih neregularnosti održava se i večeras ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu.

Tokom dana, od 11 do 18 časova, održan je i protest studenata koji su, zahtijevajući otvaranje biračkog spiska, blokirali najpre Birčaninovu ulicu kod Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, potom ulicu Kneza Miloša, pa Nemanjinu kod Vlade Srbije.

Studenti su pružili podršku koaliciji „Srbija protiv nasilja“ koja je na te proteste i pozvala kako bi se ostvario njihov zahtjev za poništavanjem izbora, zbog brojnih neregularnosti.

Jedan od nosilaca liste „Srbija protiv nasilja“ Marinika Tepić, koja već osmi dan štrajkuje glađu, pojavila se na kratko na prozoru zgrade RIK-a, a građani su uzvikivali "pobeda".

Ona usljed lošeg zdravstvenog stanja nije imala snage da siđe i obrati se građanima na protestu, prenosi Nova.rs.

Predstavnici koalicije SPN istakli su da su ispred RIK-a kako bi podržali kolege koji štrajkuju glađu osam dana i ponovili svoje zahtjeve koji se odnose na ponavljanje izbora.

Jedan od nosilaca liste Miroslav Aleksić rekao je da je juče kandidat te liste za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović "samo želio da se sa balkona Skupštine grada obrati učesnicima protesta, ali da mu to nije dozvoljeno".

Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" su rekli da, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, protest održe i sutra u 18 časova.

Na skupu su predstavnici koalicije SPN Dragan Đilas, Miroslav Aleksić, Aleksandar Jovanović Ćuta, Janko Veselinović, Pavle Grbović i Radomir Lazović.

Predstavnici koalicije podržali su danas protest grupe studenata održan ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Vlade Srbije, tokom kojeg su studenti najavili da će podneti novi zahtjev u kome će od svih lokalnih samouprava tražiti da im omoguće uvid u biračke spiskove i da će im dati rok do srijede.

Jučerašnje proteste obilježili su neredi koji su počeli nakon što su predvođeni liderima SPN-a, demonstranti napravili prsten oko Skupštine Beograda i pokušali da na silu uđu u zgradu.

Demonstranti su polomili vrata i više prozora na zgradi Skupštine Beograda, bacali staklene flaše, kamenice i motkama razbijali vrata.

MUP je ranije danas saopštio da je tokom noći zbog nereda procesuirano 38 osoba, a da je osmoro pripadnika policije povrijeđeno.

Zbog jučerašnjih nereda danas je zasjedao i Biro za koordinaciju službi bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana