Protest inicijative „ProGlas“ na Terazijama, Marinika Tepić smještena u bolnicu

GS
Foto: RTS

BEOGRAD - U centru Beograda kod Terazijske česme održava se protest građana koje je pozvala inicijativa „ProGlas“, pod sloganom "Ne pristajemo". Učesnicima protesta obratila se i Marinika Tepić koja 13 dana štrajkuje glađu, poslije čega je odvedena u bolnicu.

Kako su najavili organizatori, demonstranti će prošetati do zgrade Ustavnog suda. Studenti koji su 24 sata proveli na raskrsnici Kneza Miloša i Birčaninove, odblokirali su raskrsnicu i pridružili se protestu.

Učesnica protesta studenata Emilija Milenković kaže da će se mladi boriti na ulici.

"Studenti od 18 i 20 godina se terete za rušenje ustavnog poretka, nalaze se u 'kućnom pritvoru' u studentskom domu, da li je to znak da su izbori prošli pošteno", rekla je Milenkovićeva.

Lider SPN Miroslav Aleksić rekao je obraćajući se građanima da ljudi koje su "oni pozvali iz Evrope da nadgledaju izbore rekli da je ovo neviđena krađa"."Mi zato nemamo pravo da ćutimo“, rekao je Aleksić i naveo da imaju samo jedan plan a to je da odbrane slobodu i svaki glas.

"Sloboda će pripasti i mojim kolegama koji štrajkuju glađu i svim studentima, ali i onima koji nemaju vremena da budu sa nama i onima koji kažu svi su isti“, naveo je Aleksić.

Napomenuo je da zemlja koja uvozi glasače, a izvozi svoju djecu nema budućnost.

Građanima se obratio i košarkaš Vladimir Štimac, koji je bio kandidat za gradonačelnika liste NADA, Srđan Cvijić, jedan od kontrolora na izborima, Oliver Tošković, profesor Univerziteta u Beograd, Filip Ejdus, profesor na Fakultetu političkih nauka.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta rekao je da mu je teško da govori poslije Marinike Tepić i poručio je da niko ne smije biti hapšen i progonjen.

"Mi zahtevamo poništenje ovih pokradenih izbora i njihovo ponovno održavanje u fer uslovima, sa uređenim biračkim spiskom, tako da nema fantoma", rekao je Lazović.

Kazao je da Marinika Tepić mora da ode u bolnicu kako bi se pobrinuli za njeno zdravlje, prenosi RTS.

Marinika Tepić izašla je na binu uz pomoć Miroslava Aleksića i Radomira Lazovića i obratila se građanima.

"Sve sam rekla što sam imala, ovi izbori moraju biti poništeni", rekla je Tepićeva, nakon čega je odvedena u bolnicu.

Glumica i jedna od potpisnica inicijative „Proglas“ Svetlana Bojković rekla je da su se građani okupili zato što je pogažena sloboda i ljudsko dostojanstvo.

Ona je pročitala izvode iz izvještaja posmatračke misije CRTA o "nepravilnostima, pritisku na birače, ucjenjivanju i prekrajanju izborne volje“.

Inicijatori „ProGlasa“ još ranije su pozvali sve da složno, mirno i odlučno poruče da ne pristaju na prekrajanje izborne volje, da ne pristaju na obesmišljavanje demokratije i vladavine prava i da ne pristaju na rađanje ogoljene autokratije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana