Prošlo 25 godina od nekažnjenog zločina nad Srbima u Orahovačkoj župi

Srna
Prošlo 25 godina od nekažnjenog zločina nad Srbima u Orahovačkoj župi

BEOGRAD- Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije /Srpska koordinacija/ podsjeća da ni nakon 25 godina niko nije odgovarao za zločine terorističke OVK počinjene nad Srbima u Orahovačkoj župi, iako postoje živi svjedoci, žrtve ovog zločina, među kidnapovanim Srbima.

Srpska koordinacija u saopštenju podsjeća da je prošlo 25 godina od masovnih kidnapovanja, ubistava i protjerivanja Srba iz Orahovca i okoline koje su počinili pripadnici terorističke OVK.

U saopštenju podsjećaju da je od 18. do 22. jula 1998. godine tokom oružanog napada pripadnika terorističe OVK na Orahovac i okolna srpska sela, kidnapovano više od 100 srpskih civila, a u napadima ubijeno sedmoro lica srpske nacionalnosti.

Protjerano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište i odvedeno u zatvore i logore pod kontrolom takozvane OVK.

Samo iz porodice Kostić iz sela Retimlje kidnapovano je 14 članova, među kojima i najmlađi Nebojša Kostić, koji je imao samo 17 godina.

Grupa od 35 civila, mahom žena, djece i starijih, oslobođena je 22. jula 1998. godine, posredstvom Međunarodnog crvenog krsta, dok se ostalima gubi svaki trag.

U jami Volujak u opštini Klina i masovnoj grobnici kod Mališeva 2005. godine pronađeni su posmrtni ostaci 36 Srba, dok je sudbina preostalih još uvijek nerasvijetljena.

Podsjećajući na ove tragične događaje, Srpska koordinacija, još jednom ukazuje na odgovornost pripadnika terorističke OVK, čiji pripadnici i sljedbenici danas vrše vlast na Kosovu i Metohiji.

Praksa nekažnjivosti za zločine nad Srbima, koju su svojim nečinjenjem ustanovile međunarodne misije na Kosovu i Metohiji - Unmik, Kfor i Euleks, doprinijela je da samoproglašene albanske vlasti u Prištini izgrađuju društvo koje ovih dana javno baštini kontinuitet takozvane kosovske policijske službe sa terorističkom OVK.

Od takvog društva, koje slavi zločine nad Srbima i vrši kontinuiran sistemski pritisak, diskriminaciju i teror nad preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji nije realno, smatra Srpska koordinacija, očekivati da se suoči sa prošlošću, kazni zločince iz redova bivših pripadnika OVK i krene ka izgradnji tolerantnog multietničkog društva u kome će vladavina prava biti poštovana.

"Sećajući se srpskih žrtava u Orahovcu i okolini, Srpska koordinacija izražava uverenje da će sve zločince stići zaslužena kazna, kao i da će porodice žrtava ostvariti pravo na istinu, pravdu i satisfakciju", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana