Pritvor saradniku teroriste iz Beograda

GS
Pritvor saradniku teroriste iz Beograda

BEOGRAD - Sudija za prethodni postupak Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Igoru Despotoviću (25), osumnjičenom za terorističko udruživanje, a u vezi sa napadom na žandarma ispred ambasade Izraela.

Pritvor mu je određen jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svjedoke, zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo, kao i s obzirom na to da je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od preko deset godina, a način izvršenja i težina posljedica krivičnog djela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, saopšteno je iz tog suda, prenosi Tanjug.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je ranije saopštio da je riječ o Igoru Despotoviću koji je već osuđivan za pozivanje na vršenje terorizma. Despotovića sumnjiče da je bio u kontaktu sa Milošem Žujovićem koji je u subotu ispred izraelske ambasade iz samostrela u vrat pogodio Žandarma koji je obezbjeđivao ambasadu. Ranjeni Žandarm je u samoodbrani savladao napadača, koji je od zadobijenih povreda preminuo.

Kako je pisao "Blic", Žujović, koji je postao vehabija i promenio ime u Salahudin, i Despotović, koji je već osuđivan za djela povezana sa terorizmom, imali su konstantnu i dugu komunikaciju iz koje je jasno vidljivo kako su isplanirali svaki korak terorističkog napada ispred ambasade Izraela u Beogradu.

Despotović je osuđen 23. aprila jer je dijelio savjete za trovanje nemuslimanskog stanovništva gasom "sarin" — prilikom čega je, u stanju uračunljivosti, kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova, iznosio i prenosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje terorizma.

U optužnici u koju je "Blic" imao uvid navodi se da je Despotović, od početka marta 2020. godine do 5. februara 2022. godine na više društvenih mreža administrirao i postavio niz sadržaja tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju Islamske države.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana