Pritvor osumnjičenima za ubistvo „nikšićkog Eskobara“, potjernica za državljanima BiH

GS
Pritvor osumnjičenima za ubistvo „nikšićkog Eskobara“, potjernica za državljanima BiH

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu odredio je do 30 dana Stefanu Z. (28) iz Lebana i Luki V. (35) iz Kraljeva, osumnjičenim za teško ubistvo Nikšićanina Ranka Radoševića (53), zvanog Eskobar u kafiću na benzinskoj pumpi u naselju Rušanj 9. marta.

-Pritvor im je određen da ne bi uticali na svjedoke, da ne bi ponovili krivično djelo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti - potvrđeno je Tanjugu u tom sudu.

Pritvor je određen i za dvoje državljana BiH, koji se nalaze u bjekstvu, a tužilaštvo je tražilo da se raspiše potjernica za njima.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je pokrenulo istragu protiv četiri osobe koje su osumnjičene za učešće u tom ubistvu.

Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo teško ubistvo u saizvršilaštvu u sticaju sa po jednim krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija istraga je pokrenuta protiv Stefana Z. (28) iz Lebana i Luke V. (35) iz Kraljeva, objavljeno je na sajtu tužilaštva.

Protiv još dvoje osumnjičenih, državljana BiH, istraga je pokrenuta zbog sumnje da su izvršili krivično djelo teško ubistvo u pomaganju.

Stefan Z. i Luka V. saslušani su juče u tužilaštvu gdje su se branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu.

Drugo dvoje osumnjičenih trenutno nisu dostupni pravosudnim organima Srbije. Tužilaštvo predložilo da sud i njima odredi pritvor i da donese naredbu o raspisivanju potjernice.

Naredbom o sprovođenju istrage Stefanu Z. i Luki V. na teret se stavlja da su 9. marta 2023. godine oko 11.05 sati na podmukao način lišili života Radoševića, odnosno on je  usljed zadobijenih povreda preminuo u 11.32 časova i pri tome su sa umišljajem doveli u opasnost život tri gosta u kafiću.

Noseći hirurške maske preko lica, obojica su, kako se sumnja, kada su ugledali oštećenog na parkingu benzinske stanice, izvadili pištolje i ispalili su više projektila u njega dok je stajao ispred ulaza u kafić.

Radošević je pobjegao u kafić, a za njim je ušao osumnjičeni Stefan Z. i ispalio mu nekoliko projektila u leđa, usljled čega je žrtva pala na pod. Stefan Z. mu je potom prišao i iz neposredne blizine mu ispalio još jedan projektil u glavu. Nakon toga su obojica osumnjičenih pobegli sa lica mjesta automobilom marle “golf 4”, koje su u naselju Petlovo brdo zapalili, a potom se odvezli u ranije iznajmljeni stan na Novom Beogradu.

Sumnja se da su drugo dvoje osumnjičenih Stefanu L. i Luki V. stvorili uslove za izvršenje krivičnog dgela.

Protiv maloljetnice koja je uhapšena zajedno sa Stefanom L. i Lukom V. od nedjelje se vodi poseban postupak pred sudijom za maloljetnike .

Maloljetnica je saslušana u subotu pred sudijom za maloletnike, nakon čega joj je određen pritvor zbog sumnje da je počinila krivično delo teško ubistvo u saizvršilastvu.

Ubijeni Ranko Radošević Eskobar navodno je bio član bežanijskog klana Gorana Mijatovića koji je likvidiran u Beogradu i vođa nikšićkog klana koji je sarađivao sa škaljarskim klanom na čijem je čelu bio Jovan Vukotić.

Radošević je dovođen u vezu sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, kada je kod njih pronađen automobil koji se vodi na njegovo ime.

Eskobar se bavio prodajom vozila, a mušterije su mu bile ljudi iz podzemlja. Kako je "Blic" pisao, on je prepravljao obična vozila u blindirana i time povećavao njihovu vrijednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana