Prištini rok do 1. oktobra

Agencije
Prištini rok do 1. oktobra

KOSOVO I METOHIJA - Predsjednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević rekao je da blokada nema ni na jednom administrativnom prelazu i da su privremenim prištinskim institucijama dali rok do 1. oktobra da normalizuju stanje, poslije upada u srpske institucije na sjeveru Kosova i Metohije, u suprotnom će preduzeti radikalnije mjere.

Rojević je rekao da se na Jarinju saobraćaj sve vrijeme odvijao normalno, s tim što je bio zaustavljan teretni saobraćaj vozila sa dokumentima takozvanog Kosova.

- Nismo htjeli da blokiramo, već da pokažemo da će se blokade dogoditi i da ćemo postupiti radikalnije ako ne budu ispunjeni naši zahtevi - rekao je Rojević za Tanjug.

On je dodao da su Srbi na Kosovu i Metohiji svjesni da njihovi zahtjevi ne mogu da se ispune za dan, ali da je važno da prate da prištinska strana radi na njihovom ispunjenju.

On je objasnio da Srbima cjelodnevne blokade ne idu u korist, jer se time onemogućava prolazak studentima i mnogim Srbima da idu na posao i zbog toga su odlučili da privremeno prekinu blokade i da privremenim prištinskim institucijama daju rok.

Predstavnici srpskih udruženja uklonili su danas poslije podne blokade u blizini administrativnih prelaza Brnjak i Merdare iz pravca centralne Srbije, a oko 17.00 časova i privremene prištinske institucije su otvorile prelaze za saobraćaj.

Rojević je ranije rekao da su administrativni prelazi između Kosova i Metohije i centralnog dijela Srbije - Merdare, Jarinje, Brnjak blokirani sinoć u znak reciprociteta na mjere premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija.

Privremene institucije u Prištini zatim su zatvorile za saobraćaj punktove Brnjak i Merdare.

Privremene prištinske institucije prošlog petka, 30. avgusta, nasilno su zatvorile zgrade institucija Republike Srbije u sve četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, a uslijedila su saslušanja čelnika srpskih institucija.

Policija samoproglašenog Kosova upala je tog dana u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije Fonda PIO, prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

U nedjelju, 1. septembra prištinske institucije su postavile trojezične natpise na kojima su istaknuta takozvane kosovska obilježja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana