Priština ukida zabranu koncentrata za životinje iz centralne Srbije

Srna
Priština ukida zabranu koncentrata za životinje iz centralne Srbije

BEOGRAD - Ministarstvo industrije i trgovine u Prištini odlučilo je da ukine mjeru antidampinške zaštite na sektor proizvodnje živinskog i životinjskog koncentrata iz centralne Srbije, jer lokalna proizvodnja ne podmiruje potrebe tržišta na Kosovu i Metohiji.

Iz Ministarstva je saopšteno da je na osnovu podataka dobijenih na terenu od proizvođača, uvoznika, kao i sa prodajnih mjesta, utvrđeno da lokalna proizvodnja ne ispunjava osnovni uslov za zaštitu antidampinškom mjerom, jer je količina lokalne proizvodnje manja od 50 odsto.

Na Kosovu i Metohiji postoje samo dva licencirana proizvođača koncentrata za živinu i životinje, što nije dovoljno za potrebe tržišta odgovarajućim proizvodima, prenosi RTS.

Zato je međuvladina komisija preporučila ukidanje ove mjere, na zahtjev lokalnih proizvođača i Udruženja odgajivača živine i životinja.

Antidamping mjere na koncentrat iz centralne Srbije Priština je uvela krajem Februara prošle godine.

Priština je sredinom juna ove godine uvela zabranu kupovinu robe iz centralne Srbije, ali je nakon izvjesnog vremena omogućila plasman sirovina i poluproizvoda.

Blokada prodaje gotovih proizvoda je i dalje na snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana