Priština Srbima ukida pravo dokumenata na maternjem jeziku

GS
Priština Srbima ukida pravo dokumenata na maternjem jeziku

PRIŠTINA - Neizborom srpskih notara Srbima na Kosovu je poručeno da za njih nema ni mjesta u ovim institucijama, ni prava, kaže programski menadžer Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC) Slobodan Stošić za Kosovo onlajn.

Objašnjava da će notari ovjeravati dokumente Srbima na albanskom jeziku koji mnogi od njih ne razumiju.

- Ovo nije problematično zbog toga što su svi Albanci, već zbog toga što po zakonu notar može da radi svoj posao na jeziku kojim on govori, što znači da će u praksi svi ovi notari overavati dokumenta na albanskom jeziku koja nevjećinska zajednica, odnosno srpska zajednica, uglavnom ne razumije, upozorava Stošić.

Napominje da ministarka pravde nije pružila nikakva objašnjenja zašto bar jedan od kandidata koji su se prijavili iz redova srpske zajednice nije dobio poziciju, te da ćemo sada imati situaciju da će u Zubinom Potoku, pa čak i u Gračanici raditi notari koji su Albanci i koji će vrlo vjerovatno svoj posao obavljati na albanskom jeziku.

Poruka koja se šalje time jeste da Srbima u tim institucijama nije mjesto i da nema mjesta za njih, navodi on, javlja Kosovo on lajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana