Priština ne namjerava da stane: Neka se spreme zdravstvo i obrazovanje

Agencije
Priština ne namjerava da stane: Neka se spreme zdravstvo i obrazovanje

PRIŠTINA - Samo dan nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio na podmukao plan Prištine da otvori most na Ibru, napada škole i bolnice na KiM koje su ostale u srpskom sistemu, oglasio se Kurtijev "egzekutor svega srpskog" - ministar za zajednice i povratak u tzv. vladi Kosova Nenad Rašić, koji je najavio ostvarenje te prijetnje.

Srbin koji se nalazi u vladi Aljbina Kurtija je, naime, izrazio uvjerenje da srpskim zdravstvenim i obrazovnim institucijama na sjeveru KiM trenutno ne prijeti moguće zatvaranje, ali da Srbi moraju da budu spremni za scenario koji im se neće dopasti.

"Moraju se planirati opcije, jer nije pitanje da li će se to dogoditi (zatvaranje obrazovnih i zdravstvenih ustanova u sistemu Srbije, op.aut.), već kada će se to dogoditi. Sve ono što nas je nedavno iznenadilo, sve što nismo znali ili što je Beograd sakrio od nas, ne znači da se to neće desiti", rekao je Rašić, prenosi "Koha".

On dodaje da će obrazovne i zdravstvene ustanove u srpskim zajednicama na tzv. Kosovu, koje se finansiraju iz budžeta Srbije i rade po njenom sistemu, morati da uđu u zakonodavni sistem tzv. Kosova, kako je "predviđeno sporazumima postignutim u Briselu".

Rašić je konstatovao da su "zdravstvo i prosveta stubovi zaštite prava i interesa Srba", ali da se moraju naći modeli koji cijeli srpski sistem "ugrađuju u kosovski", ali "tako da ne budu oštećeni ni građani ni zaposleni".

Da podsjetimo, od početka ove godine tzv. kosovske vlasti su počele da zatvaraju srpske institucije uz obrazloženje da svojim radom narušavaju tzv. ustavni poredak "Kosova".

Zatvoreni su privremeni opštinski organi u Prizrenu, Peći, Suvoj Reci, Istoku, Klini, Orahovcu, Dragašu, Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku, Leposaviću, u Mitrovici, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja u Severnoj Mitrovici, Trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću, Pošta Srbije i Poštanske štedionice na sjeveru KiM.

Na KiM su povučene i srpske tablice, a takođe je zabranjena upotreba srpskog dinara – što je dodatno otežalo finansiranje institucija koje rade u južnoj srpskoj pokrajini pod srpskim sistemom, uključujući zdravstvo i obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana