Priština ne dopušta srpskom oficiru za vezu da posjeti uhapšene Srbe

Srna
Priština ne dopušta srpskom oficiru za vezu da posjeti uhapšene Srbe

BEOGRAD - Vlasti privremenih institucija u Prištini odbile su zahtjev srpskog oficira za vezu Dejana Pavićevića da u zatvoru u Podujevu posjeti uhapšene Srbe Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, kako bi se uvjerio u uslove u kojima se nalaze i poštovanje njihovih prava.

Postupajuće sudije zabranile su posjetu Pavićeviću uz obrazloženje da je "nejasan njegov status", kao i da nisu opravdani zahtjevi za posjetu, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pavićević je od trenutka hapšenja Adžića i Trajkovića uputio više zahtjeva za posjetu, a posljednji put 23. februara preko pravnog zastupnika uhapšenih.

Iz Kancelarije ističu da je na ovaj način Priština još jednom prekršila dogovore iz Brisela, ali i flagrantno uskratila prava srpskih zatvorenika Trajkovića i Adžića.

Posjete srpskim pritvorenicima na Kosovu i Metohiji u skladu su sa ingerencijama Pavićevića koje su definisane sporazumom o oficiru za vezu u Briselu, a riječ je o praksi koja se godinama unazad primjenjivala.

O ovom kršenju sporazuma i uskraćivanju prava srpskim pritvorenicima Kancelarija za Kosovo i Metohiju protestnim pismom obavijestila je i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka sa jasnim insistiranjem da svojim autoritetom i funkcijom omogući poštovanje sporazuma i od Prištine zahtjeva da omogući srpskom oficiru za vezu da posjeti pritvorenike.

Miljan Adžić iz Zvečana uhapšen je 9. decembra 2022. godine na prelazu Jarinje, a Priština ga tereti za navodni napad na službeno lice tokom upada specijalaca Rosu na sjever Kosova i Metohije.

Bivši pripadnik takozvane kosovske policije iz Kosovske Mitrovice Slađan Trajković uhapšen je 15. decembra u Bošnjačkoj mahali, multietničkom kvartu grada, nadomak kuće u kojoj živi sa porodicom.

Trajkovića prištinsko pravosuđe sumnjiči za navodni ratni zločin. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana