Pripadnici Vojske Srbije uspješno izveli prikaz Granit 2023

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Pripadnici Vojske Srbije uspješno su izveli prikaz borbenih sredstava koje posjeduju Vojska Srbije (VS) i Ministarstvo odbrane (MO) "Granit 2023".

Prikaz je počeo padobranskim demo skokom padobranaca iz 63. padobranske brigade koje su iskakali iz helikoptera H145  sa zastavama Srbije i Vojske Srbije. 

Zatim smo vidjeli iskakanje pripadnika 72. brigade za specijalne operecije iz helikoptera Mi8 sa užetom i iz helikoptera Mi17 sa fast roupom i repelinom.

Potom je uslijedila demostracija rešavanja talačke situacija, gdje odred vojne policije i Kobre savlađuje teroriste i oslobađa taoce, a zatim i izvlačenje specijalnih jedinica helikopterima Mi35.

 U pripremi za nalet vazduhoplovnog ešalona, avioni Ratnog vazduhplovstva poletali su u razmaku 10 sekundi. 

Prvo su poletali Supergalebovi G4 koji služe za obuku mladih pilota, zatim Orao J22 opremljen raketama vazduh-zemlja.

Orao J22 je prvi avion domaće proizvodnje koje je leteo brže od zvuka, a izvršena je njegova modernizacija, razvijena je nova avionika, nišanski uređaji, interfejsi za postojeće i nove senzore, nos aviona je drugačiji jer nosi termovizijsku kameru.

Zatim su poletali modernizovani MIG-29 čiju je moderniczaciju izvršio Vojno-tehnički institut i Teleoptik Žiroskop. MIG-29 dobio je novu avioniku, novi nišanski sistem, navigacionim sistem.

Na pisti aerodroma u Batajnici potom je usledio nalet lovačko-bombardeske avijacije u pomoći pešadiji u kome su učestvovali avioni Orao J22 i G4

Prikazani su protivazdušni sistemi Kub koji je modernizovan ugradnjom termovizijske kamere, zatim modernizovana Igla, kod koje je znatno skraćeno vreme uočavanja ciljeva i omogućeno gađanje noću.

Usledio je zajednički defile 63. padobranske brigade, 72 brigade za specijalne operecije, pripadnici Kobri, Vojne policije i to je jedna od retkih prilika kada su sve specijalne jedinice VS bile na jednom mestu.  

Prikaz je završen naletom vazduplovnog ešalona, u kojem su učestvovala dva odjeljenja lovačko-presretačkog aviona MIG-29, dva odeljenja aviona Orao J22, Supergaleb G4 koji služe za obuku mladih pilota, zatim avioni Utva75 domaće proizvodnje. 

Zatim je uslijedio nalet borbenih helikoptera Mi8 koje je srednji transportni helikopter, H145 koje je laki višenamenski transportni helikopter,  Mi35  namenjen uništavanju protivoklopne tehnike, a nalet je završen naletom dva MIG-29.

Vučić: Srpska Nora pouzdan artiljerijski sistem za koji u Evropi svi znaju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da za srpsku samohodnu haubicu Nora znaju svi u Evropi i da je to fantastičan artiljerijski sistem, koji je pouzdan i relativno jevtin.

 "Nora je pouzdano oružje koje razara sve na 40 kilometara. Mi ćemo da širimo domet na 70-75 kilometara. Ogromne kratere pravi, a greška je do 50 kilometara, što zapravo znači da pogađa cilj", rekao je Vučić, dok je zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, premijerkom Anom Brnabić i predstavnicima Vojske Srbije, pokazao mađarskom premijeru Viktoru Orbanu šta sve posjeduje srpska vojska tokom prikaza sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023" na aerodromu u Batajnici.

Cvijanović: Republika Srpska se raduje svakom napretku Srbije

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je danas da je Republika Srpska uvijek zagledana u Srbiju i da je svaki njen napredak i pozitivan pomak raduje.

"Raduje nas i činjenica da je Srbija isto tako zagledana u Srpsku i da želi da vidi i nas kako koračamo naprijed u sigurnu budućnost", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Batajnici, gdje je na vojnom aerodromu prisustvovala prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Cvijanovićeva je čestitala Srbiji na onome što je danas pokazala.

"Mi koji živimo u Republici Srpskoj osjećamo se bolje, komotnije i sigurnije onda kada vidimo da Srbija ima jasan politički stav, kada ekonomski raste i kada radi sve na bezbjednosnom planu, odnosno poboljšava i bezbjednost svoje države ali i svih zemalja regiona", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da ono što je danas prikazano pokazuje veliku snagu i opredijeljenost vlasti Srbije koja je posvećena razvoju države.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana