Princ Karađorđević: Podgorica da preispita i umjeri akcije

Srna
Princ Karađorđević: Podgorica da preispita i umjeri akcije

BEOGRAD - Princ Aleksandar Karađorđević danas je oštro osudio hapšenje Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, sveštenstva i vjernika Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori i pozvao zvaničnu Podgoricu da preispita i umjeri svoje akcije.

"Pozivamo nosioce vlasti i sile u Crnoj Gori da preispitaju i umere svoje akcije u skladu sa pojmovima čojstva i junaštva koje je Crna Gora baštinila i može izneveriti samo po cenu same sebe", naveo je Karađorđević.

Princ Aleksandar izrazio je veliku zabrinutost zbog hapšenja sveštenstva i vjernika, saopšteno je iz Belog dvora u Beogradu.

"Posebno smatramo žalosnim da je akcija protiv SPC u Crnoj Gori predstavljena kao dio sanitarne brige za zdravlje građana", dodao je Karađorđević.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana u utorak, 12. maja, kada SPC slavi Svetog Vasilija Ostroškog.

Pritvor do 72 časa određen je i sedmorici sveštenika nikšićkog Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

U više gradova i opština u Crnoj Gori održani su protesti zbog hapšenja vladike i sveštenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana