Primljen zahtjev Srbije za vanrednu sjednicu SB UN, u toku razmatranje

Srna
Primljen zahtjev Srbije za vanrednu sjednicu SB UN, u toku razmatranje

NjUJORK - Misija Gvajane, zemlje koja predsjedava Savjetom bezbjednosti UN, primila je zahtjev Srbije za zakazivanje vanredne sjednice zbog situacije na Kosovu, potvrđeno je Glasu Amerike u toj misiji.

- Srbija je poslala pismo predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti koje će se naći pred članovima ovog tela. Dobićete informacije čim se sednica zakaže - navela je portparol misije Gvajane.

Ambasador Srbije pri UN Nemanja Stevanović predao je danas zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

U zahtjevu se navodi se da je na teritoriji Kosova i Metohije u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namjerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

-Radi se o nelegalnoj odluci privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane privremenih institucija samouprave u Prištini, čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora, što je u toku - navodi se u dokumentu.

U pismu, koje će mimo toga biti poslato svim predstavnicima država članica EU i institucija EU i predsjednicima i premijerima država članica Savjeta bezbjednosti UN uključujući Rusiju i Kinu, situacija je u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom 244 i takve je prirode da zahtijeva održavanje posebne sjednice Savjeta bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana