Prije 29 godina održane prve masovne demonstracije protiv Miloševića

Srna
Prije 29 godina održane prve masovne demonstracije protiv Miloševića

BEOGRAD - U Beogradu su, na današnji dan prije 29 godina, protiv vlasti Slobodana Miloševića održane prve masovne demonstracije u kojima su poginule dvije osobe. Demonstracije je organizovao Srpski pokret obnove /SPO/ zbog, kako su naveli, huškačkog izvještavanja tadašnje TV Beograd, koja je tada prvi put prozvana “TV Bastilja”.

 

 

 

Na zabranjeni miting na Trg Republike stiglo je oko 100.000 ljudi, na ulicama je bilo više od 10.000 policajaca, dok je vlast na ulice izvele i tenkove.

U višečasovnom sukobu policije i demonstranata u centru Beograda, 9. marta 1991. godine poginuli su učenik Branivoje Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a povrijeđeno je više od 200 demonstranata.

Lider SPO-a Vuk Drašković je uhapšen, zabranjen je rad televiziji “Studio B” i “Radiju B92”, a Milošević je demonstrante nazvao “snagama haosa i bezumlja”.

Sledećeg dana /10. marta/ iz Studentskog grada krenuli su studenti koji su podržali demonstrante, a poslije nekoliko dana njihovi zahtjevi su usvojeni.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Radmilo Bogdanović podnio je ostavku, smijenjeno je rukovodstvo RTV Beograd, a televizija “Studio B” i “Radio B92” su nastavili sa radom.

Glavni zahtjevi demonstracija bili su smjene direktora RTS Dušana Mitevića i urednik Slavka Budihne, Predraga Vitasa, Ivana Kriveca i Sergeja Šestakova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana