Preševo: Jutro mirno, u podne protest

B92
Preševo: Jutro mirno, u podne protest

Beograd/Preševo - Jutro u Preševu, gdje se nalazio sporni spomenik oko kog su se digle tenzije u tom dijelu Srbije, za sada protiče mirno, prenosi B92.

Lideri albanskih partija sa juga Srbije za danas u 11 časova zakazali su sastanak, a nakon njega i protest čiji se početak očekuje u podne.

Oni smatraju da je vlast Srbije uklanjanjem spomenika propustila šansu za kompromis zbog čega su najavili da će mirnim putem i uz pomoć međunarodne zajednice nastaviti da se bore za svoja prava.

S druge strane, premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da nema ni jednog razloga za protest, jer je spomenik uklonjen, a ne uništen i da je sve prošlo bez ikakvih incidenata.

Dačić je naglasio, da ne veruje da se veterani Al Kaide u SAD ili oni koji su izveli razne terorističke akcije u Londonu, Parizu - pitaju da li će postaviti neki spomenik.

Komentarišući najave lidera Albanaca da će nastaviti borbu uz podršku međunarodne zajednice, Dačić je rekao da je on taj koji razgovara sa međunarodnom zajednicom, da to nikada nije bila tema, već su svi rekli da je to unutrašnje pitanje Srbije.

- Hašim Tači može da postavi svoje carinike na administrativnim prelazima i kaže da moraju da se poštuju zakoni Kosova, a sada kada moraju da se poštuju zakoni Srbije dajte da pregovaramo. Nema pregovora sa teroristima - to su nas naučili sa Zapada - rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, ne može da se pregovara sa onima koji veličaju terorizam, već sa onima koji žele da budu sastavni dio političkog i ustavnog sistema.

On je naveo da je sam još ranije predlagao da se napravi neki dogovor, ali da je “ova priča završena i tačka”.

Dačić je ponovio da se u Srbiji moraju poštovati zakoni.

Istovremeno, iz Prištine su upozorili da bi i pregovori u Briselu mogli biti ugroženi.

Kosovska Vlada je nezadovoljna uklanjanjem spomenika, smatrajući da je riječ o činu koji rizikuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Spomenik na čuvanju u Beogradu

Nezakonito postavljeni spomenik bivšim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, koji je juče uklonjen iz centra Preševa, biće smješten u prostorije Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom u Beogradu, objavio je “Blic”, pozivajući se na izvor iz Vlade Srbije.

Spomenik je, poslije više upozorenja koje su lokalnoj samoupravi uputili predstavnici vlasti u Beogradu, uklonjen uz asistenciju Žandarmerije i juče ujutro prenesen u Niš.

List navodi da se, osim spomenika na trgu u Preševu, na javnim površinama ove i opštine Bujanovac nalazi još devet spomenika pripadnicima OVPBM.

Ova je “vojska” Albanaca pokušala da iskoristi slabost Srbije poslije napada NATO, pa je 2000. godine organizovala pobunu na jugu centralne Srbije, koja je okončana 2001. godine amnestijom za sve pripadnike OVPBM.

Na juče uklonjenom spomeniku u Preševu uklesana su imena svih 27 “vojnika OVPBM” poginulih u tom periodu.

Svi oni dobili su poslije 2000. godine i pojedinačna spomen-obilježja na mjestima gdje su sahranjeni, ali do “preševskog slučaja” uklanjanje ovih spomenika niko nije tražio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana