Preminuo jedan od najcjenjenijih ponavalaca istorije Roma Bajram Haliti

Srna
Preminuo jedan od najcjenjenijih ponavalaca istorije Roma Bajram Haliti

BEOGRAD - Romsko-srpski političar, novinar, publicista i pisac Bajram Haliti preminuo je danas u 67. godini, saopštio je građanski pokret "Opre Roma Srbija".

Haliti je jedan od najcjenjenijih poznavalaca istorije i kulture Roma, a autor je Prvog srpsko-romskog rječnik iz 2011. godine, koji se smatra prvim romskim rječnikom u svijetu.

Rječnik u izdanju novosadskog "Prometeja" sadrži oko 50.000 riječi i izraza, a pružio je osnov za razvijanje nastavnih planova i smernica za obrazovne programe, udžbenike i druge nastavne materijale, kao i ispite u školskom sistemu Srbije.

Objavljivao je pjesme i tekstove u mnogim časopisima, zastupljen je i u antologiji romske poezije na indijskom, italijanskom, poljskom, bugarskom i engleskom jeziku, a njegovo stvaralaštvo uvršćeno je i u PEN-antologiju romskih pisaca 1998. godine "Putevi Roma".

Haliti je i autor dvije drame - "Romi u paklu Jasenovca" i "Nedodirljivi ne umiru – Romi deca Božija".

U periodu kada je živio na Kosovu i Metohiji radio je na RTV Priština kao novinar i jedno vrijeme bio i pokrajinski sekretar za informisanje Kosova i Metohije.

U Gnjilanu je 1995. godine pokrenuo informativno politički list na srpskom i romskom jeziku "Ahimsa" /Nenasilje/, posvećen romskim i srpskim temama.

Na 7. Svjetskom kongresu Roma, održanom u Zagrebu oktobra 2008. godine, kojem su prisustvovali delegati iz 29 zemalja i predstavljali 15 miliona Roma u svijetu, Haliti je izabran za generalnog sekretara Internacionalne Unije Roma.

Romska zajednica je na današnji dan izgubila jednog od najumnijh ljudi i lidera romske zajednice, koji je svojim radom i djelima zadužio buduće generacije Roma Srbije i Evrope, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana