Prelazi blokirani, Srbi poručuju: Nećemo se povući dok nam zahtjevi ne budu ispunjeni

GS
Foto: N1

KOSOVO I METOHIJA – Svi administrativni prelazi između Kosova i Metohije i centralnog dijela Srbije – Merdare, Jarinje, Brnjak su blokirani kao reciprocitet mjeri premijera privremenih prištinskih institucija, izjavio je predsjednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević.

Rojević je rekao da su se večeras građani okupili na sred puta Rudnica – Jarinje, nekoliko kilometara od administrativnog prelaza Jarinje, gdje su raširili transparent sa devet zahtjeva čije ispunjenje traže.

- Tu ćemo ostati do ispunjenja naših zahtjeva, poručio je Rojević, te pojasnio da građani zahtijevaju da se takozvana kosovska policija i njene specijalne jedinice Rosu odmah povuku sa sjevera Kosova i Metohije i da se vrate institucije, jer pripadaju Srbima.

On je istakao i da su zahtjevi Srba da se poštuje Rezolucija 1244, da KFOR preuzme svoju ulogu i izvrši zadatak po kojem je angažovan na Kosovu i Metohiji, a ne da gleda kako Aljbin Kurti izbacuje Srbe iz srpskih opština i iz srpskih institucija i odnosi dokumentaciju.

- Ako uopšte postoji Rezolucija 1244 i ako postoje bilo kakvi međunarodni sporazumi, ako postoji i KFOR, onda ne razumijemo kako to da Rezolucija 1244 i KFOR za Kurtija ne postoje? upitao je Rojević.

Prema njegovim riječima, očigledno je da se ne poštuju pravila CEFTA.

- Ako oni to ne poštuju, onda nema potrebe ni mi da to poštujemo, poručio je Rojević.

On je rekao za Tanjug da se na administrativnim prelazima propuštaju hitne službe, građani Srbije i automobili sa srpskim tablicama, ali teretna vozila ne mogu da prođu ka centralnoj Srbiji, niti na Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim riječima, preko prelaza nema protoka robe, jer teretni kamioni ne mogu da prolaze.

Rojević je dodao da je blokirana i Kula u Crnoj Gori, između Rožaja i Peći, gdje su članovi iz Udruženja iz Crne Gore, koji su se solidarisali sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana