Preko srpskog groblja starog 100 godina prokopan put (FOTO, VIDEO)

GS
Preko srpskog groblja starog 100 godina prokopan put (FOTO, VIDEO)

KOSOVSKA MITROVICA - U blizini Hrama Svetog Dimitrija u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici teškom mehanizacijom prokopan je put preko starog srpskog groblja.

Ovo groblje, koje datira iz perioda od 1912. do 1945. godine, prekopano je i na mjestima gdje su se nalazili spomenici, pa se na pojedinim dijelovima vide čak i ostaci pokojnika koji su tu sahranjivani, piše Kosovo onlajn.

Put je, kako su rekli mještani koji žive u blizini, napravljen samo za potrebe jednog Albanca čija kuća treba da počne da se obnavlja. Kako kažu, put tu nikada nije bio i niko ih nije obavijestio da će ići preko srpskog groblja. Lokalni sveštenici su potvrdili da je zemljani put napravljen, bez ičije dozvole.

-Bagerom je zaorano pravoslavno groblje na crkvenom zemljištu u severnom dijelu Kosovske Mitrovice, staro više stotina godina - potvrdila je za RTS filolog Mitra Reljić.

Reljićeva, koja se između ostalog bavi izučavanjem srpskih pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji, zabilježila je prizore prekopanih grobova iz kojih vire kosti pokopanih i nasute zemlje preko postojećih spomenika na drugom dijelu groblja.

preko starog srpskog pravoslavnog groblja u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, u neposrednoj blizini crkve Svetog Dimitrija.

Prema navodima pravoslavnih sveštenika, na tom groblju, površine oko 30 ari, pokojnike su sahranjivali do 1950. godine.

Vlada u Prištini donijela je prošlog mjeseca odluku o rekonstrukciji i renoviranju kuća albanskih vlasnika u naselju Brđani u sjevernom dijelu Mitrovice, oštećenih tokom sukoba 1998-1999. godine.

Iz novog saziva rukovodstva sjevernog dijela Mitrovice saopštili su da nije dovoljna samo izgradnja kuća, već da je za njihove stanovnike potrebno i prilagođavanje putne infrastrukture.

 Srpska lista

Srpska lista zatražila je od međunarodne zajednice da najhitnije reaguje i zaustavi skrnavljenje srpskih grobova u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice koje sprovode albanske kompanije.

-Nakon što je režim Aljbina Kurtija pokrenuo postupak oduzimanja srpske zemlje od naših vrednih domaćina i prekopavao puteve između srpskih sela, sada su se drznuli da prekopavaju naša groblja, skrnave ih i rasipaju kosti naših predaka -, istakli su iz Srpske liste i oštro osudili prekopavanje srpskog groblja.

U saopštenju se ističe da građani Kosovske Mitrovice i čitav srpski narod sa Kosova sa tugom, nevjericom i opravdanim bijesom negoduje zbog tog sramnog, nečovječnog i anticivilizacijskog postupka.

-Ovaj postupak mora najhitnije biti zaustavljen, a stanje na terenu vraćeno na pređašnje, u saradnji sa sveštenicima Eparhije raško-prizrenske Srpske pravoslavne crkve - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana