Pregovori Beograda i Prištine: U Vašingtonu o infrastrukturnom paketu vrijednom više stotina miliona evra

Srna
Pregovori Beograda i Prištine: U Vašingtonu o infrastrukturnom paketu vrijednom više stotina miliona evra

BEOGRAD - Među temama dijaloga predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija 4. septembra u Vašingtonu, biće i infrastrukturni paket vrijedan više stotina miliona evra, a moguće je da bude potpisano i pismo o namjerama, koje bi moglo udariti temelje nastavku dijaloga, saznaje "Politika".

Kako navodi list, ekonomsko povezivanje dva dijela Srbije i uklanjanje trgovinskih barijera biće tema sastanka delegacija Beograda i Prištine, kojima će u Bijeloj kući posredovati specijalni izaslanik američkog predsjednika Ričard Grenel.

"Politika" piše da bi pismo o namjerama, koje bi moglo biti potpisano na kraju dijaloga Vučića i Hotija, uz posredovanje Grenela, predstavljalo korak ka stvaranju ekonomske unije i nadovezalo bi se na inicijativu "mali šengen", čija je osnovna zamisao stvaranje regionalne ekonomske zone, što je dogovoreno i u okviru Berlinskog procesa.

Ahilova peta mogućeg dogovora, kako navodi list, jeste njegova primjena jer prištinski pregovarači imaju veoma trusnu, nestabilnu, političku situaciju i pitanje je da li bi njihov potpis bio jš jedan u nizu sporazuma koji je Priština ratifikovala, a nije realizovala.

Susret u Vašingtonu prvo je bio planiran za 2. septembar, ali su se u petak pojavile informacije da bi mogao biti odgođen, a tu moućnost nije isključio ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana