Vučić, Pendarovski: Potvrđeni izuzetni odnosi Beograda i Skoplja

Srna
Vučić, Pendarovski: Potvrđeni izuzetni odnosi Beograda i Skoplja

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnja posjeta predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog Srbiji potvrdila izuzetne odnose Beograda i Skoplja, te da vjeruje da će se ti odnosi i dalje razvijati.

Vučić je, nakon što je sa Pendarovskim obišao manastir Prohor Pčinjski, rekao novinarima da Srbija i Sjeverna Makedonija imaju 1,5 milijardi evra trgovinske razmjene godišnje, da se radi na poboljšanju životnog standarda građana obje zemlje, te da se sada razgovara i o spajanju kroz željeznice.

Vučić je zahvalio i patrijarhu srpskom Profiriju na istorijskim odlukama koje je Srpska pravoslavna crkva /SPC/ donijela na dobrobit dva naroda, te dodao da Srbija i Sjeverna Makedonija više nemaju otvorenih pitanja.

"Ništa nam nije potrebno, samo da sarađujemo više. Verujem da ćemo uvek pričati o važnim stvarima i jačati ekonomsku saradnju i životni standard. Nemamo otvorenih pitanja i samo treba da sarađujemo još bolje", rekao je Vučić, koji je čestitao veliki vjerski praznik Ilindan građanima u Srbiji, kao i nacionalni praznik Ilinden građanima Sjeverne Makedonije.

Vučića i Pendarovskog su u manastiru dočekali vladika vranjski Pahomije i arhimandrit Metodije, koji je iguman manastira. Pendarovski je položio vijenac kod spomen-česme u porti manastira.

Pendarovski je zahvalio Vučiću za lično zalaganje da Sejverna Makedonija može da slavi svoj državni praznik u Prohoru Pčinjskom, na teritoriji Srbije, gdje je nastala savremena makedonska država.

"Nekao ostane tako i da ovo bude dobra tradicija, da se ne prekida ni crkveno ni politički", rekao je Pendarovski.

U manastiru je održana i zajednička liturgija Srpske i Makedonske pravoslavne crkve u prisustvu vjernika.

Pendarovski je u radnu posjetu Srbiji došao na dan kada Sjeverna Makedonija obilježava Ilindan - Dan Republike, a u Prohoru Pčinjskom održano je prvo zasjedanje ASNOM-a /Antifašističkog Sobranja Narodnog oslobođenja Makedonije/, što se u toj zemlji smatra početkom državotvornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana