Potpisan sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Mađarske

Srna
Foto: rtv.rs

BUDIMPEŠTA - Premijeri Mađarske i Srbije Viktor Orban i Ana Brnabić potpisali su danas u Budimpešti Sporazum o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu između dvije zemlje.

Sporazum, koji će stvoriti institucionalne okvire za dalje unapređenje odnosa Srbije i Mađarske, kao i realizaciju zajedničkih projekata u mnogim oblastima, potpisan je nakon zajedničke sjednice dvije vlade u Budimpešti.

Orban je rekao da je potpisao mnogo sporazuma, ali da je ovaj sa Srbijom o strateškoj saradnji jedan od najvažnijih.

"Ovo je sigurna tačka za budućnost obje zemlje. Odnosi Srbije i Mađarske su dostigli neviđen nivo, što je i lični doprinos zvaničnika, ali i doprinos naših naroda koji podržavaju ovu saradnju", rekao je Orban, koji je istakao značaj srpske i mađarske manjine u dvije zemlje.

Orban je dodao da je sada potpuno prirodno da Mađari i Srbi ostvare usku saradnju i na polju ekonomije i političkom polju, te da ne može Srbija biti zaštićena bez bezbjednosti Mađarske i obratno.

"Očekujemo da se u mađarskoj privredi u vrlo kratkom vremenu pojave srpski investitori", rekao je Orban, te podsjetio i na gasnu konekciju između Srbije i Mađarske.

Orban je rekao da su se Mađarska i Srbija saglasile da obnove centralnu Evropu, ali da to nije dovoljno, već je moraju i zaštititi, garantovati njenu bezbjednost.

"U slučaju velikog talasa migracija iz Avganistana to može dovesti dvije zemlje u veoma tešku situaciju. Ako stanemo na put tih migracija, branimo i zapadnoevropske zemlje. To je zadatak koji nam je istorija odredila da odbranimo Evropu, ne prvi put", rekao Orban, koji se ponovo založio da Srbija postane član EU.

On je rekao da je bilo riječi i o željezničkoj konekciji i obnovi brze pruge Budimpešta-Beograd, da će Mađarska truditi da u što kraćem vremenu obezbijedi taj projekat, te dodao da će i na graničnim prelazima biti povećan kapacitet za protok robe i ljudi, kako bi se smanjila višečasovna čekanja.

Brnabićeva je istakla da je ovaj sporazum kulminacija svega što su do sada radile dvije vlade, te da o nivou saradnje, pored strateškog partnerstva, govori i činjenica da Srbija ni sa jednom državom nije imala ovako veliki broj zajedničkih sjednica dvije vlade, ukupno šest do sada.

Ona je zahvalila na političkoj podršci Mađarske evropskim integracijama Srbije, te dodala da je Mađarska zemlja koja se otvoreno i iskreno zalaže za proširenje EU i najveća je podrška putu Srbije ka EU.

"Dok ne stignemo do te EU, za mene je veoma važan sporazum o zajedničkom korišćenju naših ambasada i konzularno-diplomatskih predstavništava. Tamo gde Srbija nema ambasade i predstavništva da bude prisutna uz Mađarsku i obrnuto. To govori o odnosima koje imamo", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je Mađarska treći najvažniji ekonomski partner Srbije u EU, iza Njemačke i Italije, a očekuje da će uskoro prestići Italiju.

Brnabićeva ističe da ekonomska saradnja dvije zemlje stalno raste i da je nije spriječila ni pandemija virusa korona, a očekuje dvije milijarde evra trgovinske razmjene u ovoj godini.

Ona je zahvalila je sve što je Orban učinio za Srbe u Mađarskoj i za Srpsku pravoslavnu crkvu i dodala da srpska zajednica u Mađarskoj nikada nije imala bolju saradnju i jaču podršku vlade u Budimpešti.

Brnabićeva je najavila da će i Srbija nastaviti da uzvraća istom mjerom u posvećenom radu sa Mađarima u Srbiji.

Potpisan je i niz sporazuma o saradnji između ministarstava dvije zemlje u oblasti privrede, tehnologije, diplomatije, poljoprivrede, unutrašnjih poslova, među kojima i Protokol o mješovitim patrolama duž mađarsko-srpske granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana