Potpisan Sporazum koji uključuje izgradnju beogradskog metroa

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Srbija je danas sa Francuskom potpisala međuvladin Sporazum o saradnji na realizaciji prioritetnih infrastrukturalnih projekata ukupne vrijednosti 581 milion evra, koji uključuje i realizaciju gradnje beogradskog metroa.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja sporazuma, kojem je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da će naredne godine početi izgradnja beogradskog metroa.

"Počećemo radove na Makiš polju već početkom naredne godine", rekao je Mali i naveo da je to dio programa razvoja Srbije do 2025. godine.

Mali je rekao da ukupna vrijednost radova na metrou neće biti manja od četiri milijarde evra.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je projekat metroa važan, ne samo za Srbiju, nego za cijeli region.

"Ovi projekti su važni za nas. Uz pomoć Francuske smo rekonstruisali naš aerodrom. Bez francuskih investicija u tome ne bi uspeli. Izgradnja metroa nije samo način da rešite saobraćaj u Beogradu. To je pitanje prestiža, snage jednog grada i države", rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu za razumijevanje koje pokazuje ka Srbiji i Francuskoj, koja kao država podržava Beograd na putu ka EU.

Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Francuske Franko Rister rekao je da francuska država garantuje sredstva za predviđene projekte.

Rister je naveo da je Francuska uz Srbiju i da je poslovna zajednica u njegovoj zemlji veoma zainteresovana za ulaganje.

"Siguran sam da ćemo u budućnosti ispisati još mnogo velikih projekata o našoj saradnji", rekao je Riter i poručio da Francuska podržava EU integracije Srbije.

On je naglasio da se pridaje pažnja dijalogu i Prištine.

"I predsjednik Makron je to jasno rekao", naveo je Rister.

Rister je ovom prilikom izrazio saučešće srskom narodu zbog smrti Njegove svetosti patrijarha Irineja, rekavši da je Francuska svjesna koliko je Srpska pravoslavna crkva važna za identitet srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana