Potpisan Memorandum EU i Srbije o strateškim sirovinama, evo šta donosi

Tanjug
Potpisan Memorandum EU i Srbije o strateškim sirovinama, evo šta donosi

BEOGRAD - Memorandum o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima potpisan je danas u Beogradu između Srbije i EU u prisustvu predstavnika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Memorandum o razumijevanju o kritičnim sirovinama između EU i Srbije, potpisali su u Palati Srbija ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i potpredsjednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič.

Potpisivanju su prisustvovali i ambasadori Italije Luka Gori, Njemačke Anke Konrad i SAD Kristofer Hil, kao i ministri u Vladi Srbije. Potpisano je i Pismo o namjerama o razvoju lanca vrijednosti e-mobilnosti u Republici Srbiji, a potpisala ga je ministarka privrede Adrijana Mesarovićh, predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso, član Izvršnog odbora KfW Group Group Kristijane Lajbah, dok su Pismo o namjerama potpisali i direktor Međunarodne razvojne saradnje Cassa Depositi e Presti Paolo Lombardo, izvršni direktor kompanije Mercedes-Benz Ola Kalenius i izvršni direktor kompanije Rio Tinto Group  Jakob Stausholm. Takođe Pismo o namjerama su potpisali i izvršni direktor kompanije “ EIT InnoEnergy ” Dijego Pavia, izvršni direktor kompanije “InoBat” - Marian Boček i generalni direktor kompanije ElevenEs Nemanja Mikač. U Beogradu se danas održava Samit o kritičnim sirovinama, a učestvuju i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, KfW -a, Italijanske razvojne banke, Mercedes-Benca i članovi Vlade Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija po pitanju mineralnih sirovina biti pouzdan partner EU i Nemačkoj i da je zemlja poštovala i da će uvijek poštovati sve pravne procedure.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li EU može zbog odnosa koje Srbija ima sa Kinom da se pouzda u ono što je dogovoreno po pitanju sirovina, kao i kada je ruheč o drugim metalima.

-Mi smo potpisali okvirni memorandum oko sirovina. Drugačija je priča o niklu i mnogo komplikovanija, pošto je to prljava tehnologija i tako dalje. Ali mi imamo nešto što će biti mnogo važnije od nikla i kobalta. Mi imamo molibden i kalcit, to su materijali budućnosti i spremni smo o tome da razgovaramo, sa kim drugim, nego sa EU. Nemamo mi problem u odnosima sa Narodnom Republikom Kinom. Naši odnosi su vrlo dobri i verujem da će takvi i ostati - rekao je Vučić.

Kazao je da je srpska strana ovo što je danas potpisano obećala predstavnicima Evropske unije i naglasio da to nije bilo pitanje ni novca, ni pitanje bilo čega drugog, već isključivo pitanje budućnosti Srbije i pitanje  obećanja.

-Kada pružimo ruku i kada kažemo nešto nekome, a ja sam to rekao i kancelaru Šolcu i Marošu Šefčoviču, da ćemo biti pouzdan partner Evropskoj unije i Nemačkoj na ovom putu, to je značilo upravo to što sam rekao. Da li mi sa Kinezima imamo dobre odnose? Da, imamo odlične odnose, to nema veze sa ovim projektom, ovaj projekt radimo sa Evropljanima i može svet ceo da se okrene naopako, to se neće promeniti Srbija je pouzdan i siguran partner za svakoga -poručio je Vučić.

Vučić je naglasio da je ponosan na ono što je danas započeto u Srbiji, da to znači veliku prekretnicu i promjenu, kao i da se sve radi transparentno i da se ništa neće kriti od ljudi.

On je nakon potpisivanja memoranduma u Palti Srbija rekao da zna „koje smo sve poteškoće imali i pre potpisivanja ugovora, a da je danas reč samo o memorandumu i pismu o namerama“.

-Ništa nismo krili, radimo transparentno i ponosan sam na to. Ponosim se projektom. Dug je put do otvaranja rudnika i ni u jednom delu postupka nećemo tajiti nista od naših ljudi. Danas ste videli ljude koji su potpisivali memorandume, to je krem de la krem privredne industrije. Kada vidite najvažnije ljude u kompanijama jasno vam je da ste sve iz Evrope doveli u Srbiju - rekao je Vučić.

Istakao je da ga današnji dan ispunjava nadom za Srbiju.

-To za nas predstavlja prekretnicu i veliku proimenu, kvantni skok u budućnost - rekao je on.

 

Potpredsjednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič izjavio je da će sporazumi koji su danas potpisani dodatno istaći partnerstvo između EU i Srbije i istakao da će oni otvoriti vrata najvećim stranim direktnim investicijama u istoriji Srbije.

-Govorimo o istorijskom danu za Srbiju, kao i za Evropu - rekao je Šefčovič nakon potpisivanja Memoranduma, koji je on potpisao u ime EU. Istakao je da je potpisivanjem Memoranduma i Srbija i EU već dokazuju da već žive u eri čiste tehnologije.

On je čestitao Vučiću i Srbiji na, kako je rekao, inicijativi koju predvode po pitanju sirovina, baterija i električnih vozila, a zahvalio je i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu na podršci u toj oblasti i podsjetio na veliki broj evropskih kompanija koje su učestvovale u potpisivanju sporazuma danas.

-Oni su zaista „krem de la krem“ onoga što možete da dobijete u Evropi, a to su najbolje kompanije, najodgovornije firme, koje ispunjavaju obaveze socijalne korporativne politike - poručio je Šefčovič. Podsetio je da je EU već glavni investitor i trgovinski partner Srbije i ocijenio je da će nakon potpisivanja Memoranduma i sporazuma još veći broj evropskih kompanija doći da radi u Srbiji i da će ovdje stvoriti visoko kvalitetne poslove.

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je razgovarao sa predstavnicima Rio Tinta o projektu “Jadar” i da je lično od predsjednika kompanije tražio zalaganje da kompanija ispoštuje sve ekološke standarde pri eksploataciji rude i naveo je da je od njih dobio garancije da će tako i biti.

Varhelji

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji pozdravio je današnje potpisivanje memoranduma i poručio da je taj projekat predstavlja posvećenost obezbjeđivanju rasta i otvaranju radnih mjesta u korist Srbije.

Varhelji je na društvenoj mreži Iks ocijenio da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, ubrzava svoje integracije ka EU kroz Plan rasta za Zapadni Balkan.

-Pozdravljam današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između EU i Srbije. Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, ubrzava svoje integracije u EU kroz Plan rasta za Zapadni Balkan. Ovaj projekat je posvećenost da se osigura da se rast i radna mjesta stvore u korist Srbije -naveo je Varhelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana