Potomci spremni za prenos zemnih ostataka Pupina u Srbiju

GS
Potomci spremni za prenos zemnih ostataka Pupina u Srbiju

BEOGRAD - Potomci velikog srpskog i svjetskog naučnika Mihajla Pupina spremni su da daju saglasnost za prenos njegovih zemnih ostataka iz SAD i sahranu u Srbiji jer bi tako bila ispunjena Pupinova želja, rekao je Pupinov rođak Dragomir Dević.

"Tim činom bi Srbija i Srbi na najlepši način ispunili dug prema njemu, svetski priznatom naučniku, humanisti i velikom čoveku koji je oduvek bio ponosan na svoje poreklo, narod i otadžbinu. I moji rođaci u Švajcarskoj bi bez dvoumljenja dali saglasnost na ovu inicijativu, koju su ponovo pokrenuli Srbi iz Njujorka jer znamo da je Pupin želio da počiva u rodnoj grudi", rekao je Dević.

Ideja da se "Pupin vrati u Srbiju" sa prijedlogom da zemni ostaci budu pohranjeni ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, odavno je začeta i ima podršku i države i Srpske pravoslavne crkve, kao i srpskog naroda u SAD i u Srbiji, pišu "Večernje novosti".

Vladika Nikolaj Velimirović ostavio je pisani trag i svjedočenje Pupinove kćerke Varvare da je Pupinova želja bila da njegove kosti nakon smrti budu prenesene u Srbiju, koju je jako volio.

Pupin je bio veliki patriota, pomagao je brojne manastire po Srbiji , a siromašnim djevojkama slao novac za miraz samo da bi se udavale i rađale "srpsku čeljad", navode "Novosti". On je u rodnom Idvoru posljednji put bio 1921. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana