Posljednje poruke Siniši Paviću: Otišao je najveći

Tanjug
Posljednje poruke Siniši Paviću: Otišao je najveći

BEOGRAD  - Od čuvenog scenariste Siniše Pavića, koji je preminuo danas u 92. godini, na društvenim mrežama se opraštaju brojni poštovaoci, a filmski scenarista Dimitrije Vojnov ocijenio je da je otišao najveći.

Vojnov je na Fejsbuku postavio opširan tekst o Paviću, u kojem je, između ostalog, naglasio da nas je „napustio nesumnjivi patrijarh srpske scenaristike“.

Prema njegovim riječima, Pavić je „iza sebe ostavio mnogo značajnih djela u raznim žanrovima, za kojeg se ne može osporiti da je daleko najznačajniji jugoslovenski televizijski scenarista po opusu i dometima, a o trajnoj vrijednosti da ne govorimo“.

- Pavić je čovjek koji je prije svega status scenariste zaista doveo do onog nivoa koji imaju holivudski velikani, kakav niko nije imao prije njega, niko nije imao uporedo sa njim, a ako je dobro naučio lekcije možda će neko imati poslije, naveo je Vojnov.

Ističući da mu treba zahvaliti „što je uspio da digne posao scenariste na nivo ozbiljnog biznisa“, Vojnov je napisao i da je Pavić „uspio da u kreativnom smislu digne status scenariste na visok nivo“.

- Pavićeva pisana riječ se morala ozbiljno shvatati i uvažavati dosta rano, a nema sumnje da to nije bilo lako u konkurenciji raznih proznih pisaca, satiričara, drugih scenarista i u ambijentu moćnih rediteljskih i uredničkih ličnosti, poručio je Vojnov.

Prema njegovim riječima, Pavić je bio čovjek koji je „i kao sudija i kao pisac razvio dar da veoma životno, logično, uvjerljivo objasni činjenično stanje u nekoj situaciji i da ga verbalizuje“.

Televizijski reditelj i urednik u igranom programu Radio-televizije Srbije Marko Novaković napisao je da je „legendarni scenarista, neotuđivi dio istorije televizije Beograd i Radio-televizije Srbije otišao u vječnost“.

Pisac monografije „Siniša Pavić s.r.“ (2009), Žarko Jokanović je na Fejsbuku naveo da je otišao njegov „najbolji prijatelj, veliki Siniša Pavić, najznačajniji i najplodotvorniji srpski scenarista“.

Jokanović je ocijenio da će Pavićevo ime „zauvijek zlatnim slovima biti uklesano u istoriju srpske kulture, jer je njegovo djelo svevremeno, besmrtno i neprevaziđeno“.

- Njegove serije i filmovi ostaće vječno svjedočanstvo o jednom vremenu i o ljudskim karakterima, koje je on slikao najživopisnijim bojama, napomenuo je Jokanović.

Prema njegovim riječima, „ljepota i dubina onoga što je napisao zauvijek će biti temelj umjetnosti kojom se bavio“, a vječno će živjeti „preko 80.000 strana teksta, ručno ispisanog na kariranom papiru i pretočenog u kultne serije i filmove“.

Profesor scenografije na Fakultetu savremenih umjetnosti u Beogradu Stevan Aleksić je naglasio da je Pavić „bio maestro portretista našeg mentaliteta“.

- Niko nije bolje zašao u strukturu čovjeka ovih prostora, od njega - gorostasa pisane riječi, koju su vrhunski glumci umjeli na najvjerodostojniji način kazivati pred kamerama, tako da ostane za vječnost, za sve naraštaje, napisao je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana