Poslanici skupštine Srbije izglasali uvođenje novčanih kazni za kršenje mjera

Srna
Poslanici skupštine Srbije izglasali uvođenje novčanih kazni za kršenje mjera

BEOGRAD - Poslanici Narodne skupštine Srbije usvojili su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji predviđa novčane mjere za kršenje protivepidemijskih mjera.

Za fizička lica predviđena je kazna od 5.000 dinara /oko 42 evra/ ako se ne pridržavaju mjera lične zaštite od infekcije virusom korona, a nadzor nad primjenom mjera, pored Sanitarne inspekcije, vršiće i lokalna samouprava putem Komunalne policije.

Kazna u iznosu od 30.000 dinara /oko 256 evra/ predviđena je ako lice odgovorno za primjenu lične zaštite od infekcije ne obezbijedi neposrednu primjenu tih mjera, prenosi RTS.

Novčanom kaznom od 300.000 dinara /oko 2.564 evra/ biće kažnjeno pravno lice ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primjene mjera lične zaštite od infekcije i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primjenu tih mjera.

Sa 150.000 dinara /oko 1282 evra/ biće kažnjen za taj prekršaj preduzetnik, a odgovorno lice novčanom kaznom od 50.000 dinara /oko 427 evra/.

Izmjenama zakona daje se ovlašćenje ministru da propiše obaveznu ili preporučenu imunizaciju za određene osobe, a radi sprečavanja unošenja virusa u zemlju ministar može narediti mjere za zaštitu i laboratorijsko ispitivanje pri ulasku u zemlju.

Vlada Srbije moći će da ograniči ulazak u Srbiju osobama koje dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, odluči o otvaranju objekata za karantin, o liječenju u inostranstvu ukoliko su kapaciteti u zemlji popunjeni i obrazovati Krizni štab.

Poslanici Skupštine Srbije odlučili su da postoje opravdani razlozi za stupanje na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Skupština Srbije je ranije danas usvojila i rebalans budžeta za 2020. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana