Patrijarh Porfirije: Radi dobra, mora postojati saradnja svih crkava

Tanjug
Patrijarh Porfirije: Radi dobra, mora postojati saradnja svih crkava

KOVILj - Patrijarh srpski Porfirije i šef diplomatije Vatikana Pol Ričard Galager saglasili su se danas na sastanku u manastiru Kovilj da radi dobra i pojedinca i čitavog ljduskog roda, čitave Palnete, mora postojati saradnja svih crkava pre svega hrišćana.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je nakon razgovora sa Galagerom novinarima rekao da ne postoji velika potreba da se ulažu napori da bi smo se, kako je, kazao, „mi međusobno razumeli“.

-To je ono o čemu smo razgovorali i oko čega smo se saglasili i razumjeli, da radi dobra i pojedinca i jednog čoveka i dobra čitavog ljudskog roda čitave Planete moramo sarađivati i međusobno raditi pre svega mi hrišćani jer ne postoji velika potreba da ulažemo napore da bi smo se međusobno razumeli - rekao je patrijarh i istakao da „moramo sarađivati i sa ljudima koji pripadaju drugim religijama i onima koji osećaju da nemaju potebu za Bogom ”.

Patrijarh Porfirije je rekao da je zadovoljan posjetom Galagera, posebno što su razgovarali u manastiru Kovilj, svojevrsnom simbolu mira.

Podsjetio je da je manastir Kovilj nastao na mjestu gdej su se pomirile dvije vojske - ugarska i srpska u vrijeme Svetog Save, koji je tome posredovao.

-Razgovor je protekao u tom duhu, duhu Jevanđelja Hristovog, mi smo razgovarali o svim izazovima sa kojim se suočavaju naše crkve, a to su izazovi modernog čoveka i potrebi zajedničkog svedočenja Jevanđela modernom svetu - rekao je patrijarh srpski.

Pol Ričard Galager je poručio da je njegov današnji susret sa patrijarhom SPC Porfirijem najznačajni deo trodnevne posete Srbiji.

Galager je nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem u manastiru Kovilj rekao da je zadovoljan susretom i ocijenio da je „ovo značajan korak napred koji potvrđuje posvećenost dijalogu i razmjenama mišljenja“.

Ocjenjujući ovaj susret kao „početak daljeg progresa koji će približiti hrišćane katoličke i pravoslavne tradicije da zajedno budu na usluzi čovečanstvu“, Galager je rekao da je to i cilj „našeg postojanja“.

Rekao je da je razgovor sa patrijarhom SPC protekao u duhu pozitvne razmjene mišljenja koje je, kako je naveo, odraz velikog poštovanja koja postiji između Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Šef diplomatije Vatikana je novinarima rekao da je patrijarhu Porfiriju prenio pozdrave naklonosti pape Franje sa kojim se, kako je rekao, srpski patrijarh više puta sreo.

-Obojica su ljudi velike vere - rekao je Galager.

Istakao je da je sa patrijarhom srpskim razgovarao o dijalogu i odnosima crkava ne samo, kako je naveo, „naše dvije već i na globalnom nivou kao i globalnoj političkoj situaciji u regionu i svijetu“.

Galager su juče sastao sa srpskim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana