Popović: Promjene ustava donose nezavisnije sudstvo

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD - Ministarka pravde Maja Popović smatra da na refendumu u nedjelju treba glasati "za" jer se promjenom Ustava doprinosi jačanju vladavine prava, nezavisnijem sudstvu, samostalnijem javnom tužilaštvu što bi građanima, između ostalog, omogućilo brže i jeftinije ostvarivanje prava pred sudovima.

Ministarka u autorskom tekstu za Večernje novosti objašnjava da se promjeni Ustava Srbije pristupilo radi otklanjanja nedostataka u sudstvu i tužilaštvu. Prema njenoj ocjeni vladavina prava kao primarni cilj ovih promena, postiže se povećanjem nezavisnosti sudija i samostalnosti javnih tužilaca ali i obezbjeđivanjem njihove veće nepristrasnosti, stručnosti, odgovornosti i efikasnosti. " Emanacija sudstva, kao nezavisne grane vlasti, postiže se promjenom mehanizma za predlaganje i izbor sudija i predsjednika sudova, koje prema novom rješenju bira Visoki savjet sudstva.

Nezavisnost ovog tijela, koje čine predstavnici struke, garantovana je načinom izbora njegovih članova", navodi ministarka. Kada je reč o stalnosti sudijske funkcije, kao jedne od komponenti nezavisnosti sudija, ona se, smatra ministarka Popović, obezbjeđuje ukidanjem probnog mandata, preciziranjem uslova pod kojima sudija može biti trajno premješten ili privremeno upućen u drugi sud, kao i konstitucionalizacijom razloga za prestanak sudijske funkcije. Navodi da se jačanje samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva i javnih tužilaca ostvaruje promjenom načina njihovog izbora i izbora članova Visokog saveta tužilašta, te jačanjem njegovih kapaciteta i proširivanjem nadležnosti.

 

Time što će ubuduće glavne javne tužioce i javne tužioce birati Visoki savJet tužilaštva, uspostavljen umJesto Državnog vijeća tužilaštva, prema ocjeni ministarke pravde, znatno se slabi uticaj političkih vlasti na javno tužilaštvo. Stalnost javno   tužilačke funkcije, nastavlja ona, biće obezbjeđena i ukidanjem trogodišnjeg probnog mandata. Ministarka još jednom naglašava da promjene Ustava nisu vezane sa promjenom preambule i Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija ostaje njen sastavni deo, kao ni sa radom kompanije Rio Tinto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana