Ponovo otvoriti istrage o napadu na autobus "Niš ekspresa" i druge zločine

Srna
Foto: ARHIVA

BEOGRAD - Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije apelovala je da međunarodne misije na Kosmetu ponovo otvore istragu o zločinu bombaškog napada na autobus "Niš-ekspresa" kod Podujeva, u kojem je prije 21 godinu poginulo 12, a ranjeno 43 raseljenih Srba.

Ova kancelarija Vlade Srbije apeluje da se, osim ovog, otvore istrage i za sve druge zločine nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i da se počinioci pronađu i adekvatno osude za počinjena zlodela. "To bi bio čin odgovornosti, kako prema porodicama nastradalih, tako i prema budućnosti", navedeno je u saopštenju. U saopštenju se podsjeća da se na današnji dan, prije 21 godinu dogodio jedan od najmonstruoznijih zločina na Kosovu i Metohiji, kada je u bombaškom napadu na autobus "Niš-ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo 12, a povrijeđeno 43 raseljenih Srba. Svi oni su tog dana krenuli iz centralne Srbije u Gračanicu da obilježe Zadušnice i posjete grobove najmilijih.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić i Nebojša, Snežana i Danilo Cokić koji je imao samo dvije godine. Kancelarija ističe da više od dvije decenije počinioci i nalogodaci ovog krvavog zločina nisu pronađeni i kažnjeni. U saopštenju se ocjenjuje da zločin u Livadicama pokazuje da je nakon ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji na scenu stupila organizovana kampanja terora i zastrašivanja, koja je imala za cilj završetak etničkog čišćenja srpskog stanovništva.

"Međutim, najgore od svega je što je ideologija koja je dovela do zločina u Livadicama i danas živa i ogleda se u svakodnevnim napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve u pokrajini", navodi se u tekstu. Kancelarija ističe da obeshrabruje i činjenica da političari u Prištini do danas nisu pokazali spremnost da se suoče sa zločinima nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, koji po pravilu ostaju nerasvijetljeni i nekažnjeni, pa je u takvoj atmosferi teško očekivati ozbiljniju normalizaciju odnosa na terenu.

"Ovo je mrlja i na licu međunarodne zajednice, koja nije uspela da ispuni obaveze iz svog mandata i osigura bezbednost srpskom stanovništvu u pokrajini, što potvrđuje i činjenica da se zločin u Livadicama dogodio u prisustvu vojnika KFOR-a", zaključuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Teroristi su 16. februara 2001. godine aktivirali eksploziv postavljen u propustu ispod magistralnog puta Kuršumlija-Podujevo u trenutku kada je preko njega prelazio autobus "Niš-ekspresa" sa raseljenim Srbima sa Kosova i Metohije. Florim Ejupi, čiji je DNK pronađen na mjestu sa kojeg je aktivirana bomba, prvostepeno je bio osuđen na 40 godina zatvora zbog tog zločina, ali ga je Euleksov sud oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana