Položen kamen temeljac za mađarsku fabriku stočne hrane kod Šida

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD/ADAŠEVCI - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto prisustvovali su polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike stočne hrane mađarske UBM grupe u Adaševcima kod Šida i tom prilikom istakli istorijske dobre i prijateljske odnose dvije zemlje i dva naroda kao primjer dobre saradnje.

Vučić je, obraćajući se prisutnima, rekao da je u ovim teškim vremenima dobro imati fabriku stočne hrane i da je dobro znati da će hrane za ljude, ali i stoku uvijek biti dovoljno, ne samo za potrebe Mađarske i Srbije, nego i za druge u regionu.

On je podsjetio da su Mađarska i Srbija zajednički osudile sve što se zbiva u njihovom gotovo neposrednom okruženju i uradile sve što mogu i ponudile svaku vrstu pomoći od humanitarne do finansijske za najugroženije, ističući da je važno da kažu da moraju da brinu i o svojim građanima. "U vreme kada niko nikoga ne sluša i ne želi da čuje u eri opšte političke histerije dobro je čuti reči razuma, poruke mira, ali i poruke racionalnog procenjivanja svega što se oko nas zbiva", rekao je Vučić.

On je ukazao na prijateljstvo Srbije i Mađarske i uduplanu trgovinsku razmjenu i ekonomsku saradnju, te zahvalio Mađarskoj što je jedina zemlja koja gotovo uvijek na strani Srbije i koja joj pomaže po svakom pitanju u Briselu kada se govori o vitalnim i nacionalnim interesima Srbije. Sijarto je rekao da prehrambena proizvodnja i obezbjeđivanje hrane i energenata dobija sve više na značaju i da Mađarska i Srbija ne žele da dozvole da njihovi građani plaćaju cijenu za rat koji se odvija u susjedstvu.

"Treba da svakome u Evropi i onima preko okeana bude jasno da postoje realnosti koje zavise od infrastrukture i postojećih izvora energenata, a u ovom regionu to je gas iz Rusije. To može da se promijeni, ali su potrebne godine i zato nećemo da prihvatimo mjere i odluke koje žele da prebace teret na građane Srbije i Mađarske", naglasio je ministar spoljnih poslova Mađarske. Sijarto je rekao da kada Mađarska u Briselu zagovara obezbjeđenje enetrgenata, onda ne zastupa samo mađarske, nego i srpske interese. "Ako postoji narod u susjedstvu koji znači šta znači rat, onda su to Srbi. Mađari nisu željeli taj rat u u susjedstvu, žele mir.

Ako ima naroda koji u regionu znaju da cijene značaj mira to su Mađari i Srbi, jer su dokazali da je moguće da se iz jednog odnosa koji je bio istorijski opterećen, pređe u odnos partnerstva, prijateljstva i dobre ekonomske saradnje", istakao je on. Mađarska državna agencija za promociju izvoza HEPA izdvojila je 6,3 miliona evra za ovu investiciju, a Srbija 2,5 miliona evra, a u prvo vrijeme biće zaposleno sto radnika. UBM grupa je vodeći mađarski proizvođač stočne hrane sa sto odsto mađarskim vlasništvom i kompanija za trgovinu žitaricama i proteinima.

 

"Kada smo mislili da smo iza sebe ostavili najteži period pandemijske krize i njene ekonomske posljedice, u našem susedstvu izbio je rat. Ako postoji neko kome ne moramo da  objašnjavamo

šta je znači rat, to je srpski narod. Mi nismo željeli rat u šusedstvu. Želimo mir. Ako neko zna da cijeni značaj mira to su Mađari i Srbi", naglasio je Sijarto.

On je kazao da Mađarska i Srbija mogu da budu ponosne na uzorni odnos, i kako se iz neprijateljstva prešlo na prijateljstvo.

"Umjesto da koristimo izvore konflikta mi koristimo izvore saradnje. Međutim, mnogo je trebalo da se radi na tome. Trebalo je da budemo hrabri, donosimo smele odluke, a bilo je i potrebno da pokažemo poštovanje jedni prema drugima. Rukovodioci dvi zemlje su bili spremni na te korake i danas imamo između naša dva naroda istorijski dobre I prijateljske odnose", podvukao je on.

Sijarto je kazao da su od prijateljskih odnosa profitirale ekonomije dvi zemlje, jer stimulišu jednu drugu, pomažu se, doprinose energetskoj bezbjednosti.

 “Ponosni smo što sa investicijama mađarskih preduzeća možemo da doprinesemo ekonomskom procvatu I razvoju Srbije. Ponosni smo što smo u okviru ekonomske podrške privredi u Vojvodini pomogli 14.000 preduzeća, i što smo imali rekordnu razmenu u vrijednosti od četiri milijadi evra“, naglasio je on. Sijarto je kazao da je odnos dve zemlje primer uspešne saradnje, kojoj se dodaje još jedna tačka ovi ulaganjem u Šidu.

"Ne želimo da dozvolimo da naši građani plaćaju cijenu za rat koji se odvija u susjednoj zemlji. Zato je Mađarska preduzela mjere kako bi obezbjedila odgovarajuću količinu prehrambenih proizvoda i energenata. Za vrijeme pandemije smo uspjeli da izbjegnemo probleme u snabdevanju prehrambenim proizvodima i ne želimo da se to promijeni u senci ratnih događaja u susjedstvu", poručio je on.

 Sijarto je kazao da svakome u Evropi i preko okeana treba biti jasno da u ovom dijelu Evrope postoje realnosti, zavisnosti od postojećih izvora energenata.

"To može da se promijeni ali za to je potrebno više godina. Ne želimo i nećemo da prihvatimo mjere i odluke koje će prebaciti teret na građane. To je u našem zajedničkom interesu. Kada zagovaramo u Briselu bezbjedno snabdjevanje energentima onda zastupamo ne samo mađarske već i srpske interese, i tako će biti i u budućnosti", poručoi je Sijarto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana