Policajac optužen da je "prvoj šiški Srbije" prenosio povjerljive informacije

Blic
Policajac optužen da je "prvoj šiški Srbije" prenosio povjerljive informacije

BEOGRAD - Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnijelo je Višem sudu u Beogradu optužni prijedlog protiv policijskog službenika PU Smederevo Dejana V. (45) zbog sumnje da je licima iz kriminogene sredine, za novčanu korist, prenosio povjerljive policijske informacije i vršio druge zloupotrebe svojih službenih ovlašćenja, saznaje “Blic”.

Kako je saopšteno iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Dejanu V. se na teret stavlja produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja koje je, kako se sumnja, izvršio u periodu od oktobra 2021. godine do 9. maja ove godine, kao rukovodilac Grupe za suzbijanje imovinskih delikata u Policijskoj upravi Smederevo.

Osumnjičenom je na prijedlog tužilaštva Viši sud u Beogradu produžio pritvor da ne bi ponovio krivično djelo u kratkom vremenskom periodu.

Tužilaštvo je u optužnom prijedlogu predložilo sudu da okrivljenog Dejana V. osudi na kaznu zatvora od tri godine, da mu oduzme iznos od 6.500 evra, kao i da mu izrekne mjeru zabrane bavljenja poslom policajca u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude.

-Postoji opravdana sumnja da je okrivljeni iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja pribavio sebi imovinsku i drugu korist. Pored ostalog, sumnja se da je Dejan V. u periodu od oktobra 2021. godine do 1. aprila 2022. godine pribavio korist Ljubiši Vasiću tako što mu je prenio povjerljive informacije o postupanju policijskih službenika PU Smederevo prema tada osumnjičenom Ljubiši Vasiću za krivično djelo trgovina ljudima - navedeno je u saopštenju tužilaštva.

On je, kako se sumnja, preko posrednika obavijestio Vasića  o planiranim pretresima objekta u njegovom vlasništvu, a zauzvrat je, takođe preko posrednika, od Lj.V. Vasića u dva navrata primio iznos od 3.000 evra.

Ljubiša Vasić, poznat pod nadimkom “Prva frizura Srbije” i “Prva šiška Srbije”, uhapšen je u svom objektu u oktobru 2022. godine, a potom presudom Osnovnog suda u Smederevu zbog podvođenja devojaka u svojoj kafani osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 300.000 dinara.

Dijamanti

-Takođe, sumnja se da je Dejan V. krajem 2021. godine po saznanju da je izvršeno krivično djelo teška krađa, odnosno krađa dijamanata, obavijestio S.M, koji trguje dijamantima bez propisanih dozvola, da će mu biti pisana krivična prijava za ovo ili neko drugo krivično djelo, nakon čega mu je S.M. predao iznos od 3.500 evra, a okrivljeni o sprovedenim službenim radnjama nije sačinio bilo kakvu pisanu dokumentaciju u okviru PU Smederevo, niti je o svojim radnjama obavijestio nadležnog tužioca -  navedeno je u saopštenju.

Pored toga, Dejan V. je, kako se sumnja, 24. marta 2024. godine obavijestio jednog okrivljenog kada će biti uhapšen omogućavajući mu prikrivanje i uništenje dokaza.

Dejan V. je optužen i zbog zloupotreba svojih službenih ovlašćenja u vezi sa kupovinom dva placa sa vikendicama u Ribarskom naselju u Smederevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana