Pokreće se procedura: Kada se u Srbiji vraća služenje vojnog roka?

Tanjug
Pokreće se procedura: Kada se u Srbiji vraća služenje vojnog roka?

BEOGRAD - "Vlada Srbije usvojila je danas na posebnoj sednici zaključak kojim se nalaže Ministarstvu odbrane da hitno pokrene proceduru za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od 75 dana", izjavio je predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

"Mislim da će Vlada Srbije do kraja sledeće nedelje, a biće pozvan i predsednik Srbije kao vrhovni komandant da prisustvuje sednici Vlade Srbije, usvojiti predlog izmena zakona kojim ukidamo suspenziju obaveznog služenja vojnog roka, ali ga definišamo na 75 dana", rekao je on.

Naveo je da je ideja da obavezno služenje vojnog roka zaživi sredinom sljedeće godine.

Dodao je da se kreće u proces definisanja kako da mladi regruti koji su recimo završili elektrotehničke, mašinske i slične škole mogu da služe vojni rok i u Vojno-tehničkom institutu i onim organizacijim delovima Vojske Srbije i Ministarstva odbrana koje zahtevaju veće tehničko i tehnološko znanje.

"Nama će trebati mladi momci koji znaju da vode i voze besposadne letelice, dronove, tako da će imati i klasičan oblik služenja vojnog roka, ali imaćemo i mladiće koji su određenih profila školske spreme da mogu da u posebnim jedinicama Vojske Srbije pomognu državi svojim znanjem i veštinama", rekao je Vučević.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je kao vrhovni komandant i predsjednik Republike potpisao saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana i dodao da vjeruje da će vlada da usvoji tu odluku, jer je Srbiji potrebna jaka vojska koja bi mogla da odvrati one koji nam prijete.

"Želim da verujem da će Vlada Srbije da usvoji tu odluku. Želim da verujem da svi razumete koliko nam je potrebna jaka vojska, koliko ćemo još morati da kupujemo naoružanja, da pravimo, da stvaramo. Jer nije naša želja da bilo koga napadnemo. Niti ćemo to da činimo. Ali naša želja je da odvratimo sve one koji nam svakoga dana besomučno prete", rekao je Vučić u obraćanju na ceremoniji promovisanja u prve oficirske činove 177 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Vučić je nedavno rekao da država razmatra uvođenje vojnog roka u trajanju od 60+15 dana, koji bi bio obavezan za muškarce, dok bi žene i dalje mogle da služe dobrovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana