Počelo potpisivanje ugovora o radu sa Srbima koji su napustili institucije na KiM

Tanjug
Počelo potpisivanje ugovora o radu sa Srbima koji su napustili institucije na KiM

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković najavio je da danas počinje potpisivanje ugovora o radnom angažmanu sa Srbima koji su napustili prištinske institucije na sjeveru Kosmeta.

-Ispunjavamo još jedno važno obećanje predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića i vlade. Danas počinje potpisivanje ugovora sa svim onim Srbima koji su napustili prištinske institucije na severu KiM, a to podrazumeva da će već početkom decembra oni primiti prvu platu u srpskom sistemu za novembar, a onda nastaviti i sa svojim primanjima svakog narednog meseca -rekao je Petković novinarima u Palati Srbija.

On je istakao da se Srbi neće vratiti u prištinske institucije dok se ne povuče protivpravna odluka Prištine o preregistraciji i dok se ne formira Zajednica srpskih opština.

Dodao je da odluka predstavnika Srpske liste da danas u prištinskom parlamentu izvrše tehničku varifikaciju mandata nikako ne znači vraćanje Srpske liste u prištinske institucije, „već osujećenje Kurtijevog plana da njihova mesta popuni Srbima koji podržavaju Prištinu, a ne Beograd“.

Petković je naveo da su razlog verifikacije mandata nova saznanja da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sprema, kako kaže, pakleni plan osvete srpskom narodu na KiM.

-Reč je o listama Rašića, Petkovića i Rade Trajkovicć, političkim partijama koje su apsolutno minorne, koje gotovo ne postoje na Kosovu i Metohiji, za koje je na poslednjim izborima glasalo negde između 0,17 i 0,05 odsto srpskog naroda na KiM, reč je predstavnicima političkih partija koji su na nivou statističke greške - kazao je Petković novinarima u Palati Srbija.

Dodao je da su predstavnici Srpske liste verifikovali mandate i odmah napustili Skupštinu kako bi se zadržala ta mjesta u parlamentu i kako Kurti ne bi mogao da započne promjenu tzv. ustava Kosova kojim su zagarantovana određena prava srpskom narodu na KiM.

-Ukoliko bi se ostvario scenario da u tim poslaničkim klupama sednu Rašićevi ljudi, Rada Trajković, ljudi Slaviše Petkovića koji nemaju nikakav legitimitet i za koje gotovo nije niko glasao na KiM dogodilo bi se da Kurti odmah krene u promenu ustava i člana 144 gde bi oduzelo to najjače oružje koje ima Srpska lista i predstavnici srpskog naroda na KiM- objasnio je Petković.

Petković je dodao i da bi Kurti, u slučaju realizacije svog plana, kroz donošenja zakona o vitalnom interesu krenuo u proces oduzimanja prava Srbima kroz ukidanje srpskih opština i srpskog jezika.

-Ukinuo bi ključ glasanja po pricipu duple većine, mogao bi i da formira vojsku Kosova i ne bi više imao nikakve prepreke da krene u formiranje velike Albanije - ukazao je Petković.

Naveo je i da bi Kurti promjenom vitalnih zakona o zaštiti kulturnog nasljeđa srpsko kulturno nasljeđe nazvao kosovskim, te da bi doveo u pitanje opstanak i položaj SPC na KiM.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana