Protest Srba na Kosovu

Tanjug
Foto: Tanjug

KOSOVSKA MITROVICA - Mirni protesti Srba počeli su danas u podne u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice gdje se okupio veliki broj građana iz sve četiri opštine sa sjevera Kosova.

Istovemeno i u Gračanici se održava skup sa porukom "Mirom protiv Kurtijevog nasilja", a na njemu su prisutni i gradonačelnici srpskih opština južno od Ibra.

U Kosovskoj Mitrovici građani nose zastave Srbije i transparente, a na jednom piše "Kurti srušio si Briselski sporazum - srušio si sve", a na drugima "Hoćemo naša ljudska prava", "Stop Kurtijevom teroru", "Kurti nas neće oterati sa Kosova i Metohije", "Srbi sa KiM veruju samo predsedniku Vučiću".

Sa narodom su i politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

Okupljeni su krenuli u mirnu šetnju od spomenika knezu Lazaru kroz ostale ulice sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, javlja za Tanjug novinar TV Most.

Vidljiv je manji broj pripadnika kosovske policije.

Protest prati veliki broj medijskih ekipa.

Kvinta i EU: Građani imaju pravo na mirno okupljanje
Šefovi misija zemalja Kvinte i Misije EU u Prištini saopštili su danas da su upoznati sa planiranim demonstracijama i izrazili zabrinutost zbog moguće eskalacije nasilja na Kosovu.

-Građani imaju pravo na mirno okupljanje kao i odgovornost da osiguraju da takvi skupovi budu mirni i da ne postanu nasilni. Među našim zajedničkim vrednostima su pravo na mirno okupljanje i da se čuje naš glas, prava koje su snage reda odgovorne da štite - kaže se u zajedničkom saopštenju Misije EU i Ambasada Nemačke, Velike Britanije, Italije, SAD i Francuske.

Snage reda, kako se naglašava, imaju obavezu da sačuvaju javni red i to tako da se „ne krše demokratski principi slobode govora i okupljanja“, ističe se u saopštenju.

Kvinta i EU takođe ponovo pozivaju Beograd i Prištinu da se uzdrže od bilo kakve retorike ili aktivnosti koje bi mogle da povećaju tenzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana