Počela rasprava o litijumu, opozicija za trajnu zabranu iskopavanja

SRNA
Počela rasprava o litijumu, opozicija za trajnu zabranu iskopavanja

BEOGRAD- Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se traži trajna zabrana istraživanja, iskopavanja i eksploatacije bora i litijuma.

Obrazlažući Prijedlog izmjena i dopuna zakona, koji je podnijelo 86 opozicionih i samostalnih poslanika, Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka rekla je da se zakon odnosi isključivo na rudarenje i istraživanje litijuma i bora.

"Predlog je i da se iskopavanje trajno zabrani, ne do narednih vlasti, već do narednih generacija. Za sada je na nama, na našoj deci, da ostavimo čistu vodu, vazduh i zemlju, što im je i Ustavom zagarantovano", rekla je Nestorovićeva.

Ona je navela da "bez litijuma neće ništa stati, neće biti bilo kakve neimaštine, niti će sa litijumom ljudi biti okićeni zlatom i parama", te dodala da strane kompanije vrše pritisak da se litijum eksploatiše.

Nestorovićeva je rekla da su količine litijuma u Srbiji desetostruko preuveličane, te ukazala i na posljedice po ekosistem, ekološke resurse prirode, vodu, vazduh, na zdravlje ljudi, razvoj turizma, te zagađenje životne sredine kancerogenim arsenom i drugo.

"Postavlja se pitanje, koja je cena i ima li cenu ono što se nalazi na površini iznad rudnog polja, a što će biti nepovratno uništeno... Kolika je vrednost bioloških i prirodnih resursa?", upitala je ona, navodeći da je samo okvirno poznata tehnologija prerade, kao i kolika će biti rudna renta za državu.

Nestorovićeva je rekla da se Srbija pretvara u državu rudarstva i prljavih tehnologija, da se strane kompanije ponašaju prema Srbiji kao prema koloniji, te založila se za ekološki odgovorno rudarstvo.

"Projekat Jadar je nepromišljeno prepušten Rio Tintu", rekla je Nestorovićeva, dodajući da ova kompanija nigdje u svijetu nema dozvolu za rudarenje litijuma.

Poslanici su prethodno odbacili više prijedloga za dopunu dnevnog reda, među kojima i stavljanje van snage Zakona o rodnoj ravnopravnosti, te prijedog rezolucije o "genocidu o Srebrenici", koji je predložila grupa poslanika, predvođena Šaipom Kamberijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana