Počela primjena sporazuma Beograda i Prištine

Srna
Foto: TV Most

PRIŠTINA- U ponoć je počela primjena sporazuma o slobodnom prelasku administrativne linije između Kosova i centralne Srbije.

Ukinuto je izdavanje izlazno-ulaznog dokumenta koji je građanima Kosova koji nemaju srpska dokumenta izdavan od srpske policije na administrativnim prelazima, rečeno je Srni u kosovskoj policiji.

Iz policije ističu da su nestali redovi koji su stvarani zbog obrade dokumentacije sa oznakom RKS jer se sada obavlja obična provjera i unošenje podataka o putnicima i vozilima koja prelaze sa jedne na drugu stranu prelaza.

Na prelazima sa srpske strane istaknut je disklajmer na kojem na engleskom i srpskom jeziku piše da se "propuštanje vozila i putnika sa oznakom RKS sprovodi isključivo zbog olakšanja kretanja", te da se tom odlukom ne zadire u odredbe Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Situacija na cijelom području Kosova i Metohije je stabilna i mirna.

Pripadnici Kfora i dalje su na svim "spornim tačkama", u mjestu Rudare na putu Kosovska Mitrovica-Leposavić i Zupče na putu Kosovska Mitrovica-Zubin Potok na kojima su Srbi 1. avgusta postavili barikade u znak protivljenja uredbi o recipročnim mjerama, ulazno-izlaznim dokumentima.

Od danas počinje da teče dvomjesečni rok za preregistraciju vozila sa tablicama koje izdaju izmještena odjeljenja MUP-a Srbije sa Kosova sa nazivima garadova PE /Peć/, PR /Priština/, KM /Kosovska Mitrovica/, ĐA /Đakovica/, UR /Uroševac/ i GL /Gnjilane/.

Ovom odlukom, kako je najavio predsjednik privremene vlade Kosova Aljbin Kurti, data je mogućnost da se obavi preregistracija svih vozila na RKS do kraja oktobra bez naplate carine i poreza, ali uz uslov da je vozilo bilo u vlasništvu podnosioca zahtjeva prije 30. aprila ove godine.

U policiji su rekli Srni da se vozila sa srpskim registarskim oznakama sa nazivima gradova sa Kosmeta slobodno kreću uglavnom po sjeveru Kosova, ali se vozačima dijele obavještenja o uslovima i roku preregistarcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana