Počela prijava građana Srbije za novčanu pomoć države

Srna, Tanjug
Počela prijava građana Srbije za novčanu pomoć države

BEOGRAD - U Srbiji je počela prijava građana za novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra, koja će biti isplaćena dvokratno u maju i novembru.

Pravo na pomoć imaju svi punoljetni građani sa prebivalištem u Srbiji koji posjeduju važeću ličnu kartu, uz uslov da se prijave do 15. maja.

Bez prijavljivanja novac će dobiti penzioneri, primaoci socijalne pomoći i osobe koje izdržavaju zatvorsku kaznu, kojima će ovaj iznos biti uplaćen automatski.

Nezaposleni će u junu dobiti i dodatnih 60 evra pomoći, a penzioneri u septembru dodatnih 50 evra.

Prijavljivanje elektronskim putem, preko portala Uprave za trezor Ministarstva finansija Srbije počelo je u ponoć, a putem kol-centara počeće 5. maja.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se do osam časova prijavila 176.281 osoba.

On je za RTS rekao da se u prvih pola sata prijavilo više od 20.000 ljudi, dok se prošle godine za pomoć od 100 evra u prvih pola sata prijavilo 3.900 osoba, odnosno oko pet puta manje.

Ministar je podsetio da se za pomoć ne prijavljuju najstariji, korisnici socijalne pomoći i oni pod upravom za krivične sankcije, kojima novac automatski leže na račun.

Govoreći o planu isplate on je kazao da će do 6. maja biti isplaćeni svi penzioneri, od 7. maja kreće isplata korisnicima socijalne pomoći i uprave za krivične sankcije, a od 12. maja isplata svim ostalim građanima.

-Računam da ćemo do 20. maja isplatiti sve. Pauza između 9. i 12. maja je jer isplaćujemo drugu minimalnu zaradu kao deo paketa pomoći privredi - rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana