Počela centralna manifestacija Svesrpskog sabora, 2 500 folkloraša igraju srpsko kolo

SRNA
Počela centralna manifestacija Svesrpskog sabora, 2 500 folkloraša igraju srpsko kolo

BEOGRAD - Centralno obilježavanje manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" počelo je na Trgu Republike u Beogradu.

Centralnoj manifestaciji prisustvuju predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, predsjednici skupština i vlada Srpske i Srbije, ministri u dvije vlade, predstavnici Srba iz regiona i dijaspore.

Skup je počeo himnom Srbije i Republike Srpske.

Na Trgu Republike predviđen je nastup 48 kulturno-umjetničkih društava. Iz Republike Srpske se očekuje izmeu 900 i 1.000 folkloraša. Stiglo je 19 KUD-ova iz 15 lokalnih zajednica.

Prisutni su i brojni građani koji ovim skupom žele da pokažu sabornost srpskog naroda.

Više od 2.500 folkloraša iz Srbije i Srpske u centru Beogradu igraće srpsko kolo.

Kolo kao simbol čvrstih veza i zajedništva, ali i očuvanja kulturnog nasljeđa srpskog naroda, folkloraši su igrali ispred Skupštine grada Beograda i na platou na Kalemegdanu.

U okviru Svesrpskog sabora predviđeno je da dvojica predsjednika sa resornim ministrima u 17.45 časova posjete Narodni muzej.

Oko 21.00 časova biće priređen vatromet iz Parka Republike Srpske na lijevoj obali Save, na Novom Beogradu.

U centru Beograda 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske igralo srpsko kolo

Više od 2.500 folkloraša iz Srbije i Republike Srpske zaigralo je srpsko kolo na Trgu republike, na Centralnoj manifestaciji sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno".

Manifestaciji na ispunjenom Trgu republike prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Porfirije, brojni ministri i poslanici. Na Trg su došli folkloraši iz 20 KUD-ova iz Repubike Srpske, koji su krenuli od Skupštine grada Beograda preko Terazija, kao i iz 30 KUD-ova iz Srbije, koji su pošli od platoa na Kalemegdanu kroz Knez Mihailovu, a sreli su se kod fontane u Knez Mihailovoj.

Na Trgu je "Zdravicu" pesnika Ljubivoja Ršumovića govorila prvakinja Narodnog pozorišta RS Dana Poletan, a "Misli o otadžbini” Petra Kočića glumac Narodnog pozorišta iz Beograda Nebojša Kundačina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana