Plišane igračke, svijeće i neizmjerna tuga: Obilježeno 40 dana od masakra u "Ribnikaru"

GS
Građani palili svijeće
Foto: 24sedam | Građani palili svijeće

BEOGRAD - U beogradskoj OŠ “Vladislav Ribnikar” danas se obilježava četrdeset dana od velike tragedije kada je učenik te škole ubio devet učenika i jednog radnika obezbeđenja.

Građani su ispred škole palili svijeće, ostavljali cvijeće i plišane igračke. Pedesettrogodišnja žena rekla je da je ovo velika tragedija za koju ne postoje riječi.

- Mislim da su ovo najtežih 40 dana u poslednjoj našoj istoriji, a ovih 40 dana ne želim da se nikom ponovi, ni u jednoj zemlji na svetu - rekla je ona.

Jedna starija gospođa je dodala da ne postoje riječi utjehe i da poslije ovoga ostaje samo tišina.

- Tužno, nema tu reči utehe, za ovakvu tragediju - kazala je.

Vlada Srbije je nakon tragedije u školi “Vladislav Ribnikar” osnovala i Savjet za sprječavanje vršnjačkog nasilja, koji će u narednom periodu rad usmjeriti ka još efikasnijoj prevenciji, edukaciji i sprječavanju vršnjačkog nasilja, saopštilo je ranije Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, prenosi Tanjug.

V.d. ministra prosvjete u Vladi Srbije i ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević rekao je ranije da je već 95 odsto školskog nastavno-naučnog programa završeno, kao i da je zbog toga donijeta odluka Vlade da školska godina bude završena 6. juna jer i sam zakon predviđa odstupanje od pet procenata.

Milićević je dodao i da je nakon donošenja odluke Vlade Srbije proslijeđeno uputstvo svim osnovnim i srednjim školama kako nastavnici treba da se ponašaju kada je riječ o zaključivanju ocena do 20. juna.

On je dodao da je odluka Vlade da se započne rekonstrukcija škole, da jedan deo bude memorijalni centar i u zavisnosti od toga koliko bude trajala rekonstrukcija tražiće se modaliteti kako učenici mogu na adekvatan način da nastave školovanje.

Savjet roditelja ranije je tražio da se rekonstruiše događaj roditeljima, kao i da se objasni kako teče istraga, ali i da im se stručno objasni šta će biti sa dječakom i u kom statusu su njegovi roditelji.

Jedan od zahtjeva je i da tim psihologa i psihijatara redovno radi sa djecom sedmog dva bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbjeđivanja nepristrasnosti, kao i da se pruži kompletna podrška nastavnom kadru.

Predsjednik Saveta roditelja Igor Đorđević, rekao je ranije da su razgovori sa Vladom Srbije bili dobri i da je dio zahtjeva ispunjen, dok se na pojednim zahtjevima radi.

Samo dan nakon tragedije u Beogradu, dogodila se tragedija i u okolini Mladenovca, a u utorak će biti obilježeno četrdeset dana od te druge velike tragedije koja je pogodila Srbiju.

U utorak  građani će  tokom cijelog dana moći da odaju poštu žrtvama u selu Dubona kod Mladenovca, na mjestu stradanja, a u 9.30 časova  u Malom Orašju biće služen parastos na mestu stradanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana