Plenković: Korona izmijenila predsedjavanje Hrvatske, Evropu, svijet...

Tanjug
Plenković: Korona izmijenila predsedjavanje Hrvatske, Evropu, svijet...

ZAGREB - Prvo hrvatsko predsjedavanje Evropskom unijom koje završava sutra u ponoć zbog korona virusa nije prošlo po planu, ali je postignuto sve što se moglo u takvim okolnostima, ocijenio je danas premijer Andrej Plenković.

"Kad smo počeli htjeli smo da pošaljemo poruku o snažnoj Evropi u svijetu punom izazova. Niko nije znao da će jedan od izazova biti i kovid-19 koji nije samo izmenio hrvatsko predsjedništvo nego i svijet, Evropu, Hrvatsku i mnoge zemlje širom svijeta", rekao je Plenković priikom susreta sa šefovima diplomatskih misija u Hrvatskoj, prenijela je Hina.

Plenović je izrazio žaljenje što je korona virus sprečio da hrvatsko predsjedavanje građanima približi EU kroz razne događaje, kao što to čine druge države tokom predsjedavanja, a koje su zamijenili video i telefonske konferencije.

Plenković smatra da je predsjedavanje dobro krenulo, dolaskom niza evropskih zvaničnika u Hrvatsku.

Osiguran je uredan Bregzit, postignut konsenzus unutar Evropskog savjeta o mandatu za buduće pregovore, a stavljen je fokus i na evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana, što je krunisano otvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom I Zagrebačkim samitom o proširenju, rekao je Plenković.

Organizovan je i samit s Istočnim partnerstvom I postignut dogovor o konferenciji o budućnosti Evrope koja je "potrebnija nego ikad".

Premijer je naglasio da se približava novi krug pregovora o Višegodišnjem finansijskom okviru, kao i planu evropskog oporavka, a da kroz oba instrumenta EU mora pokazati "da stoji iza svojih članica i građana i da može djelovati brzo i djelotvorno".

Istakao je i da je Hrvatska postigla napredak i u dva pitanja koja nisu direktno povezana s predsjedanjem, približavanju ulasku u evrozonu i šengenski prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana