Petronijević: Nema imuniteta za osiromašeni uranijum

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

BEOGRAD - Imunitet na koji se poziva NATO u slučaju najmanje dvije tužbe podnesene Višem sudu u Beogradu, u ime oboljelih od kancera, protiv Alijanse zbog agresije 1999. godine potpuno je promašeno opravdanje, tvrdi advokat Goran Petronijević.

"Agresija na Srbiju je izvršena 1999. godine, a sporazum na koji se NATO poziva je iz 2005. godine i nije moguća retroaktivna primena", rekao je Petronijević.

On smatra da domaći sudovi moraju da krenu u proces bez obzira na pritiske Zapada, napominjući da se i Italijani sada solidarišu sa Srbijom i ohrabruju je da koristi sve ono što su oni do sada uradili da nastavi dalju borbu.

Petronijević je podsjetio da su naučna istraživanja i ljekarske analize oboljelih italijanskih vojnika, koji su bili angažovani na Kosovu i Metohiji, utvrdile da postoji direktna veza između njihovog boravka na tlu kontaminiranim osiromašenim uranijumom i bolesti od kojih su oboljeli.

"Oni su tužili i Italiju i NATO i dobili su postupke i protiv države i protiv NATO-a. Italija je članica NATO-a i ona ih je poslala tamo tako da imaju mogućnost duple odgovornosti", rekao je Petronijević za "Politiku".

Petronijević je naglasio da je NATO od italijanskih vojnika prikrio činjenice o opasnosti koja ih čeka, dok je to bilo poznato američkim i britanskim vojnici, pa je i to jedan od razloga odgovornosti NATO-a.

On je ukazao da su Kosovo i Metohija i pogranični dijelovi bili najviše gađani uranijumskom municijom, a da jedino nije bilo gađano područje gdje se danas nalazi američka baza "Bondstil", jer se znalo da će tu biti.

"Albansko stanovništvo u velikoj meri oboleva, ali se o tome ne govori zbog toga što su od Zapada `dobili `državu`", rekao je Petronijević.

Višem sudu u Beogradu su u proteklih 15 mjeseci dostavljene tri tužbe protiv NATO-a kojima se traži naknada štete za policajca i dvojicu rezervista koji su 1999. godine bili na Kosovu i Metohiji, nakon čega su oboljeli od kancera, kao posljedice bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom.

Advokatskoj kancelariji Aleksić iz Niša, koja zastupa podnosioce tužbe, NATO je nedavno poslao odgovor da "Alijansa ima imunitet".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana