Petkoviću zabranjeno da posjeti Kosmet

Srna
Petkoviću zabranjeno da posjeti Kosmet

BEOGRAD - Vlasti privremenih institucija u Prištini zabranile su direktoru Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da posjeti južnu srpsku pokrajinu, čime je flagrantno prekršen sporazum o slobodi kretanja i sporazum o posjetama zvaničnika.

Iz Kancelarije navode da će ova zabrana i protivpravno ponašanje Prištine svakako biti tema predstojećih razgovora u Briselu, posebno imajući u vidu da je posjeta u skladu sa sporazumom najavljena uredno i na vrijeme.

Ukazano je da je posebno neosnovano "obrazloženje" privremenih institucija da je razlog za zabranu posjete polaganje kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici tokom prethodne posjete, jer ne postoji način da iko zabrani zvaničnom Beogradu da pomaže svom narodu u južnoj pokrajini.

"I prethodne dve posete bile su u znaku obeležavanja važnih datuma - godišnjice zločina u Starom Grackom i slave u Prilužju, i to pravo nam niko ne može oduzeti", poručeno je u saopštenju.

Petković je danas i sutra trebalo da na prostoru Kosova i Metohije posjeti nekoliko privrednih subjekata gdje je država Srbija obezbijedila nova radna mjesta, te uruči pomoć za više socijalno ugroženih porodica, ali mu je iz Prištine to onemogućeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana