Petković: Presudom Todosijeviću Priština ukida slobodu govora u 21. vijeku

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD- Presudom predsjedniku opštine Zvečan i poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću, koji je osuđen na dvije godina zatvora zbog izjava o Račku, Priština pokušava da stavi flaster na usta ne samo njemu, nego i cijelom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, ocijenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković smatra da je riječ o sramnoj, neprihvatljivoj i političkoj presudi Prištine koju albanski političari koriste kao instrument za obračun sa srpskim narodom na Kosmetu.

"Tom presudom crnim slovima je zapisana takozvana vladavina prava na prostoru Kosova i Metohije u albanskim sredinama. Odlukom suda suspendovano je pravo na slobodu mišljenja i govora i na tlu moderne Evrope u 21. veku", naveo je Petković za RTS.

On je upozorio da se na ovaj način ide na to da se Srbima zabrani pravo na mišljenje, slobodu govora i iznošenje istine.

"Bilo bi dobro da to primete i Tviter i mnoge zapadne zemlje koje govore o demokratiji i slobodi govora, jer se presuđuje čoveku da ide u zatvor na dve godine samo zato što je govorio istinu i rekao ono što danas oseća i zna svaki Srbin", poručio je Petković.

Poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen je juče na dvije godine zatvora odlukom Apelacionog suda u Prištini, koji je potvrdio presudu prištinskog osnovnog suda iz decembra 2019. godine.

Todosijević je u aprilu 2019. godine smijenjen sa mjesta ministra administracije i lokalne samouprave u privremenim institucijama u Prištini, neposredno nakon što je na obilježavanju 20 godina od NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju rekao da je "izmišljeni Račak" bio povod za bombardovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana